28 iunie 1940, ziua în care românii au îngenuncheat în stradă. „Am pierdut fără să tragem un glonț”

Ultima actualizare:

28 iunie este una din cele mai negre zile din istoria neamului românesc. A fost ziua în care România a pierdut Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Acum 84 de ani, statul român se supunea ultimatumului URSS-ului, in urma Pactului Ribbentrop- Molotov semnat la 23 august 1939. Deși există unele mărturii legat de o anume rezistență în fața rușilor, documnetele istorice vorbesc de o cedare „fără niciun glonț”. Când a fost făcut anunțul, în București s-a lăsat liniștea. Mașinile s-au oprit, iar oamenii s-au așezat în genunchi în plină stradă și s-au rugat pentru frații lor români.

„Am pierdut Basarabia fără să tragem un glonț”

28 iunie 1940, bucureștenii îngenunchează când România a pierdut Basarabia. Foto: Historia
28 iunie 1940, bucureștenii îngenunchează când România a pierdut Basarabia. Foto: Historia

La 28 iunie 1940, România pierdea Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herta. „Am pierdut Basarabia fără să tragem un glonț”, au scris istoricii.

Regele Carol al II-lea nu a convocat pe loc Guvernul și Armata, ci a realizat un simulacru de consultare, în două ședințe, cu Consiliul de Coroană. Primul a luat cuvântul Nicolae Iorga, care solicită rezistenţa până la ultimul om. Dar s-a votat acceptarea ultimatului. Au fost 19 voturi pentru și doar 6 împotrivă.

image

Cu toate că aveam la dispozitie 4 zile pentru retragerea administrației și Armatei, în 24 de ore Armata Sovietică ocupa teritoriile românești.

Notițele pline de ipocrizie ale lui Carol al II-lea

Ca într-o piesă de Caragiale, specifică acestei ţări „triste, pline de umor”, regele Carol al II-lea scria în jurnalul personal:

„Consiliul are loc şi am ieşit din el amărât şi dezgustat [...] Numele celor care au votat pentru rezistenţă merită să fie înscrise cu litere de aur în cartea demnităţii româneşti”.

O zi a ruşinii naţionale. Restul nopţii, cu Duduia, am plâns amarnic.”

Aşa s-a cedat Basarabia. Începutul sfârşitului pentru România Mare. Croită prin sânge şi suferinţă pe câmpul de luptă, pierdută de o clasă politică nevolnică..., notează Historia.

Armatele sovietice au ocupat vechile teritorii ale Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Hertei, România pierzând o suprafață de 50.762 km2 ,cu aproximativ 4 milioane de locuitori.

Urmările au fost cumplite. În mai puțin de un an, din ziua de 28 iunie 1940 peste 300.000 de persoane au fost arestate, deportate, ucise, reprezentand 12.23% din populația Basarabiei interbelice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
448542067 7833042643424770 2443193394384490631 n jpg
image
image
image
image
image
image
Lamborghini Veneno  Roadster  (1) jpg
Elevi liceu Romania FOTO Mircea Moira   Shutterstock jpg
saptamana modei paris profimedia (2) jpg
o euro png
image png
canal subteran jpg
solstitiul de vara ce inseamna solstitiu jpeg
cuplu din Sri Lanka png
image
actualitate.net
image
actualitate.net