5 trucuri recomandate de experți pentru organizarea frigiderului și congelatorului, ca să păstrezi mâncarea de Crăciun proaspătă mai mult timp

Planificarea cinei de Crăciun este, pentru mulți dintre noi, unul dintre momentele preferate ale sezonului festiv. Însă, odată cu decorarea casei și cumpărăturile pentru masa festivă, frigiderele ajung rapid să fie împinse la limită.

 De Crăciun frigiderul poate deveni prea plin / foto: Shutterstock
De Crăciun frigiderul poate deveni prea plin / foto: Shutterstock

Prea multe produse înghesuite duc la mirosuri neplăcute, dezordine și, cel mai grav, la alterarea prematură a alimentelor.

Chiar și în afara perioadei de sărbători, mulți dintre noi se trezesc cu frigidere haotice – de exemplu, pasionații de sosuri care acumulează borcane începute de luni de zile. O reorganizare periodică, chiar o dată la două săptămâni, poate face minuni. Iar în apropierea Crăciunului, o astfel de rutină devine esențială pentru a face loc tuturor bunătăților.

Cu puțină planificare, poți optimiza spațiul din frigider și congelator astfel încât totul – de la curcan până la sosul de merișoare – să aibă locul potrivit, păstrând mâncarea proaspătă mai mult timp, potrivit Dailymail. 

Mai jos găsești cinci trucuri esențiale pentru a-ți organiza eficient frigiderul pentru perioada sărbătorilor.

1. Înainte de Crăciun: golește congelatorul

În timpul anului, congelatorul adună tot felul de resturi uitate: pungi începute de cartofi prăjiți, legume congelate, porții de mâncare gătite cândva „pentru mai târziu”. Înainte de sărbători, este momentul ideal să le folosești.

Sfat practic: Planifică o săptămână sau două de mese făcute exclusiv cu ce ai deja în congelator. Astfel, eliberezi spațiu pentru produsele de Crăciun – de la aperitive congelate până la legume. În plus, s-ar putea să reduci considerabil risipa alimentară și chiar să economisești bani.

În această perioadă, poți să refaci inventarul congelatorului, să reorganizezi rafturile și să etichetezi pachetele uitate. Cine știe, poate descoperi ceva util și nu va mai trebui să cumperi dubluri.

2. Verifică frigiderul și creează spațiu util

După congelator, treci la frigider. Scapă de borcanele aproape goale și de resturile pe care știi că nu le vei mai consuma. Dacă ai alimente care se apropie de termenul limită, mută-le în congelator folosind pungi reutilizabile sau clipsuri pentru sigilare – acum ai loc acolo!

Un alt truc este folosirea inteligentă a rafturilor ușilor. Deși acestea sunt ideale pentru sosuri, ape sau borcane, nu trebuie transformate în „zona de depozitare eternă”. Reevaluează conținutul lor și scapă de produsele pe care nu le folosești.

După curățare, stabilește un plan clar de amplasare a produselor pentru Crăciun: pune articolele voluminoase și esențiale la nivelul ochilor și ordonează de jos în sus. Înainte de a pleca la cumpărături, pregătește o listă – te va ajuta să nu exagerezi cu achizițiile.

3. Folosește organizatoare de raft pentru vizibilitate mai bună

Nu trebuie să cheltui o avere pentru a avea un frigider ordonat, însă câteva ustensile accesibile te pot ajuta enorm. Printre cele mai utile se numără:

  • cutii transparente stivuibile;
  • tăvi rotative (tip lazy susan) pentru borcane și sosuri;
  • rafturi extensibile pe mai multe niveluri;
  • pungi reutilizabile din silicon pentru depozitare;
  • pad-uri absorbante pentru controlul umidității.

Gadgeturile simple precum o tăviță rotativă pot face diferențe uriașe: borcanele devin vizibile, accesibile și nu se mai pierd în spatele rafturilor.

4. Curățenie generală cu o săptămână înainte de Crăciun

Cu una-două săptămâni înainte de cumpărăturile mari, pregătește frigiderul printr-o curățare temeinică. Resturile de mâncare, picăturile de sos sau acumularea de umiditate pot genera mirosuri neplăcute sau chiar mucegai, dacă sunt lăsate prea mult timp.

Este indicat să faci curățenia după ce ai aruncat produsele expirate și înainte de a reorganiza pentru Crăciun.

Poți folosi un spray antibacterian universal și cârpe reutilizabile. Există și soluții special create pentru igienizarea frigiderului, dacă preferi formule dedicate.

5. Ai grijă să nu-l supraîncarci

Chiar dacă ai eliberat spațiu, nu uita: supraîncărcarea frigiderului reduce circulația aerului, ceea ce duce la temperaturi inegale și alterarea rapidă a alimentelor. Regula de aur: cumpără doar ce ai nevoie și depozitează strategic.

Sfaturile expertului: Jamie Cooper, Senior Product Manager la Hotpoint UK

  • Temperatura ideală a frigiderului este între 0,5°C și 5°C. Zonele frigiderului nu au aceeași temperatură: unele sunt mai reci, altele mai calde.
  • Produsele lactate, precum laptele și brânza, ar trebui păstrate pe rafturile din mijloc și de sus. Nu depozita laptele în ușa frigiderului, unde temperatura fluctuează cel mai mult.
  • Nu înghesui alimentele până ating raftul superior. Blocarea fluxului de aer obligă frigiderul să funcționeze mai mult și scade durata de viață a produselor.


Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Boli cardiace - inimă FOTO shutterstock
Mirosuri neplacute Asa poti avea o casa parfumata si primitoare  Sursa foto shutterstock 1892880535 jpg
radha bivol apa record jpg
intarzieri trenuri 696x522 jpg
Luxemburg, foto Shutterstock jpg
Ciprian Ciucu FOTO Profimedia
Riyadh, foto Shutterstock jpg
Pier Bertig, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net