Acesta este cel mai mare sens giratoriu din lume! Iată în ce țară se află

Sensul giratoriu Putrajaya din Malaezia deține recordul Guinness pentru cel mai mare sens giratoriu din lume. Măsoară 3,4 km în circumferință și are 15 puncte de intrare și ieșire. Situat în inima orașului Putrajaya, capitala administrativă a Malaeziei, giratoriul Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, alias rondul Putrajaya, este una dintre cele mai neobișnuite atracții din țara situată în Asia de Sud-Est.

Sensul giratoriu Putrajaya
Sensul giratoriu din Putrajaya este celebru în toată lumea

Sensul giratoriu Putrajaya a fost creat de un arhitect faimos

O „minune”  a ingineriei moderne a infrastructurii, cel mai mare sens giratoriu din lume a fost construit în jurul Istana Melawati, al doilea cel mai mare palat al localității Yang di-Pertuan Agong din Malaezia, reperul Putra Perdana și un hotel luxos de cinci stele. Este, de asemenea, principalul punct de acces la atracțiile turistice majore din Putrajaya, inclusiv complexul de birouri cu cupolă verde al primului ministru și moscheea enormă a orașului, relatează Oddity Central.

Este unic în lume și pentru că are un lac artificial mare în centru. Acest lac este conectat la un canal, care își șerpuiește drumul prin oraș și se varsă în Lacul Putrajaya. Giratoriul a fost proiectat de renumitul arhitect malaezian Hijjas Kasturi și inaugurat în 2003.

Măsurând peste 3,4 km în circumferință, Putrajaya este uriaș după standardele unui sens giratoriu, dar datorită formei sale eliptice și faptului că traficul circulă doar într-o singură direcție, este un sens giratoriu complet funcțional. Nu același lucru se poate spune despre principalul său rival, un sens giratoriu puțin mai mare, cu o circumferință de 3,7 km, din Port-of-Spain din Trinidad și Tobago.

Guvernul din Trinidad și Tobago a contestat titlul deținut de Putrajaya, susținând că Queen's Park Savannah ar trebui să fie, de fapt, în Cartea Recordurilor în locul său. Dar acest sens giratoriu uriaș nu este rotund. De fapt, pentru a-l traversa, trebuie să virați de multe ori, așa că, deși traficul a circulat într-o singură direcție de la sfârșitul anilor 1970, Queen’s Park Savannah nu a fost recunoscut oficial ca sens giratoriu, deci Putrajaya rămâne în continuare „regele” sensurilor giratorii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net