Adevărata poveste a lui Andrii Popa, celebrul haiduc care a întemeiat un sat și a salvat mai multe fete răpite de turci

Ultima actualizare:

Despre haiducii noștri s-au scris multe, însă probabil că cel mai faimos dintre toți este Andrei Popa (sau Andrii Popa). Majoritatea au auzit numele lui, dar puțini sunt cei care îi știu legenda. Născut în comuna doljenă Seaca, el a a întemeiat un sat și a eliberat mai multe fete furate de turci.

Povestea fabuloasă a lui Andri Popa, haiducul oltean / foto: Colaj captură video
Povestea fabuloasă a lui Andri Popa, haiducul oltean / foto: Colaj captură video

Cine a fost Andrii Popa, haiducul cântat de trupa Phoenix? Mulți îl știu mai degrabă din cântecul formației, ci nu din cărțile de istorie. A fost un personaj real? Ei bine, da. Andrei Popa (sau Andrii Popa) s-a născut pe la 1790, originar din Seaca, județul Olt, și a fost cel mai celebru haiduc din România.

A luptat alături de Iancu Jianu în atacurile împotriva Vidinului şi Plevnei. Ceata lui de haiduci avea sarcina să recupereze din seraiul pașalei și din seraiul vânzătorilor de cadâne, cele câteva zeci de fete românce furate de turci. Însă, printr-un gest nobil, a ales să elibereze absolut toate domnișoarele și doamnele găsite, în număr de peste 500. Haiducul a ajutat cele 500 de cadâne să treacă Dunărea în Oltenia.

Apoi, la unele le dă drumul la casele lor, iar pe altele le vinde: „Le-a dat drumul la o parte din fete, iar o parte le-a vândut ca neveste. Cadânele erau frumoase şi la mare căutare. Haiducul Andrei Popa a cerut preţuri simbolice: o şa, o armă sau sume mici de bani”, a povestit istoricul Toma Rădulescu, relatează adevărul.ro.

A înființat un sat în Dolj

Tot despre Andrei Popa se spune că este întemeietorul satului Palilula, din județul Dolj, care poartă numele unei comune din Bulgaria.

„Turcii şi nemţii au venit să contopească satul, însă nu au găsit localitatea. Toate casele au intrat în pământ. Acest loc este protejat de Dumnezeu. Haiducul Andrei Popa a dat numele localităţii iniţial Pali. În anul 1827, a pus pe picioare o biserică, iar cu toate că lăcaşul de cult nu are o fundaţie a rezistat cutremurelor. Haiducii lui Andrei Popa au stat în zonă puţini timp, iar după ce au plecat au lăsat biserica unor boieri”, a povestit Ion Cârstei, din satul Palilula.

Se mai spune și că satul întemeiat de el nu a fost găsit niciodată de potere, nici de turci, nici măcar de către nemți în Primul Război Mondial, când cotropitorii au ocupat Craiova. 

Andrii Popa s-a stins din viață în anul 1818, la doar 28 de ani, în localitatea natală. Piesa „Andrii Popa“ a fost prezentată publicului pe data de 19 noiembrie 1973, la Sala Palatului, într-un concert susținut de Phoenix. Textul piesei este din popor, iar muzica a fost scrisă de Mircea Baniciu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net