Calendar ortodox 2018, 31 octombrie. Sfinții zilei: Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie şi Aristobul


    Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobuldoxologia.ro
Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobuldoxologia.ro

Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobul la data de 31 octombrie în Calendarul ortodox. Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobul sunt dintre sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2018, pentru data de 31 octombrie. Zi de post

Calendar ortodox 2018, 31 octombrie: Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobul

Sfântul apostol Stahie a fost făcut episcop de către Sf Andrei şi împreună cu ridicat şi întocmit biserică  în Arghiropoli. A stâns în jurul său mulţi credincioşi care-I urmau învăţătura despre viaţa mântuitoare. A păstorit şi a nevoit spre mântuire timp de 16 ani, apoi a adormit întru Domnul. 

Sfinţii Urban şi Amplie au fost făcuţi episcopi tot de cei întâi chemat, Sf Apostol Andrei. Urban în Macedonia şi Amplie în Diospoli propovădiuau pe Iisus Hristos şi dovedeau înşelăciunea idolilor păgâni. Au fost ucişi de păgâni pentru sârguinţa lor primind coroana muceniciei.

Narcis a fost episcop îm Atena, Apelie în Ieraclia şi Aristobul în Britania unde fiecare în parte propovăduiau Evanghelia lui Iisus Hristos şi şi-au dat sufletele fericite în mâinile Domnului după multe osteneli şi suferinţe.

Glasul 3

Sfinţilor Apostoli, rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Calendar ortodox 2018, 31 octombrie. Sfinții zilei: Sfântul Mucenic Epimah

Sfântul Mucenic Epimah s-a născut în Egipt din părinţi creştini. De mic l-a iubit pe Dumnezeu şi se identificape sine cu Sf Ioan Botezătorul şi de aceea a petrecut mult timp în singurătate în muntele Pilisiului.

Nu avea cine să-l povăţuiască în viaţă aşa că cel ce o făcea era chiar Duhul Sfânt. Şi după ce a trăit el vreme îndelungată în pustiu a nevoit şi a ostenit a aflat că în Alexandria creştinii sunt chinuiţi de păgâni şi din această cauză mulţi fug  în munţi sau se ascund în pustietăţi iar alţii se leapădă de Hristos.

De aceea el a părăsit pustiul şi s-a dus degrabă la Alexandria căutând să pătimească până la capăt din dragoste pentru Hristos.

Acolo l-a găsit pe guvernator stând la judecată şi condamnând la diverse torturi omani a căror singură vină era că erau creştini şi se închinau la cruce.  Cuprins de râvnă a sărit să-l atace iar guvernatorul a fost uimit de o accţiune aşa de nesăbuită aşa că a poruncit să fie întemniţat.  Numai că din acel moment nici unul din cei din temniţă, îmbărbătaţi de sfântul Epimach nu au mai renunţat la credinţă şi îndurau chinurile cântând psalmi şi spunând rugăciuni. Când i-a venit rândul sfântului acesta se ruga de torţionari să-l chinuie cât mai tare şi cât mai mult pentru a merita Împărăţia Cerurilor. Sângele care sărea din trupul lui chinuit îi vindeca pe cei pe care-i stropea  iar aceştia strigau “Mare este Dumnezeul pe Care pătimitorul acesta îl mărturisește". După chinuri l-au decapitat iar sfântul şi-a pus sufletul în mânile lui Hristos, pentru care a pătimit.

La 31 octombrie în calendarul ortodox 2018 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Iacob, episcopul Megdoniei
  • Cuvioşii Părinţi  Spiridon şi Nicodim, prescuarii de la Pecerska
8 boca arsenie  jpeg
FotoJet jpg
Mihaela Borcea 9 jpg
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
eticheta alimente jpg
beneficiile colagenului pentru piele jpg
machiaj ochi rotunzi jpg
Kathryn Lord webp
fotografie vestiar serbia jpg
image
image
image
image
transylvania 3902156 1920 jpg
8 boca arsenie  jpeg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
FotoJet (3) jpg
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg