Calendar ortodox 2018, 8 decembrie. Sfântul Cuvios Patapie


    Icoana Sfântului Cuvios Patapiedoxologia.ro
Icoana Sfântului Cuvios Patapiedoxologia.ro

Sfântul Cuvios Patapie este prăznuit la data de 8 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Patapie este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2018, pentru data de 8 decembrie. Zi de post.

Sfântul Patapie s-a născut în vechea cetate egiptean Teba, pe ţărmul Nilului din părinţi creştini, şi a fost crescut în dreaptă credinţă şi cu frică de Dumnezeu. Când a împlinit vârsta maturităţii a realizat deşterăciunea celor lumeşti a luat binecuvântare de la părinţi, a lăsat casa şi prietenii şi s-a retras în pustia Egiptului unde se nevoia cu rugăciunea şi postul. Numai că înţelepiciunea şi harul lui a început să se răspândească şi tot mai mulţi oameni veneau la el tulburându-I vieţuirea. A lăsat pustia Egiptului şi a mers la Constantinopl unde nimeni nu-l cunoştea şi şi-a făcut o colibă lângă zidul cetăţii unde vieţuia ca în pustie. Doar el şi Dumezeu la care ajungea rugăciunea inimii.

Deşi el dorea să stea ascuns ca nimeni să nu-l cunoască Dumnezeu a rânduit altfel. Aşa cum lumina nu poate sta acoperită în întuneric, nici Cuviosul Patapie nu a putut ţine ascuns harul său. A ajuns la uşa colibei lui un tânăr orb care se ruga de el să-I fie mijlocitor la Dumnezeu şi să-I redea vederea. El s-a minunat şi l-a întrebat de ce a ajuns tocmai la uşa lui, pentru că el nu se considera vrednic de o aşa putere.  Dar tânărul striga şi se jeluia cu lacrimi şi cuvinte smerite că el a primit semn că aici va găsi vindecarea pe care o dorea atât de mult ca o adevărată slugă a lui Hristos. Cuviosul a fost uimit de credinţa tânărului şi de încredinţarea aşa i-a împlinit voia şi a zis: "În numele lui Iisus Hristos, care dă orbilor vedere și morților viață, vezi!". Iar din clipa aceea, tânărul, pe care toată cetatea îl ştia orb din naştere a văzut şi a început să aducă slavă lui Dumnezeu. Lumea a aflat de minunea săvârşiă de Cuviosul şi au început să vină la el şi să se roage îmreună cu el. De atunci pe mulţi a vindecat, mulţi demoni a speriat şi necazurile multora le-a îndepărtat. Multe minuni a făcut Cuviosul Patapie şi a trecut la Domnul când i-a venit vremea şi a fost îngropat cu cinste întru slava lui Iisus Hristos Dumnezeul nostru.

Troparul Sfântului Cuvios Patapie  Glasul 8

Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Patapie, duhul tău.

Condacul Sfântului Cuvios Patapie Glasul 3

Fecioara astăzi...Biserica ta, sfinte, aflând-o popoarele locaş de sănătate duhovnicească, cu osârdie venind la ea cer ca să ia vindecare de greşeli cu rugăciunile tale; că te-ai arătat ocrotitor tuturor celor ce sunt în nevoi, Sfinte Părinte Patapie, Preacuvioase.

La 8 decembrie în calendarul ortodox 2018 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Apostoli din cel 70: Sosten, Apolo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Cezar şi Onisifor;
  • Sfântul Cuvios Sofronie, episcopul Ciprului.
cub horoscop 1 gif
foto 1   Marian Olteanu si Denis Hanganu bataieB jpg
Dana Savuica si sora Gabriela, foto OK jpg
shutterstock 2211785457 jpg
dorobantu mana jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg
cornel ciupercescu captura youtube jpg
iuri kovalciuk jpg
Submarinul Cetus  FOTO Guvernul Britanic png
image
image
image
image
Culoarea anului 2023 - Viva Magenta, sursă foto: Captură Instagram Pantone
calendar ortodox 2021 5 decembrie sfantul cuvios sava cel sfintit jpeg
shutterstock 2211785457 jpg
foto3 timisoara INQUAM Photos Virgil Simonescu jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg