Care este cel mai bun ulei pentru prăjit, conform Inteligenței Artificiale? E campionul incontestabil, toată lumea ar trebui să-l folosească

Într-o lume în care alimentația sănătoasă devine tot mai importantă, iar prăjitul este în continuare una dintre metodele preferate de gătit, alegerea uleiului potrivit devine esențială.

Uleiul de avocado este foarte sănătos / foto: IStock
Uleiul de avocado este foarte sănătos / foto: IStock

Dincolo de gust, contează rezistența la temperaturi înalte, compoziția chimică, beneficiile pentru sănătate și, nu în ultimul rând, accesibilitatea. Așadar, conform unei analize riguroase realizate pe baza surselor științifice, nutriționale și gastronomice din întreaga lume, Inteligența Artificială desemnează uleiul de avocado drept cea mai bună alegere pentru prăjit.

De ce uleiul de avocado?

Există câteva motive pentru care uleiul de avocado este ideal pentru prăjit.

Punct de fum ridicat (smoke point)

Când vine vorba de prăjire, primul criteriu de selecție este temperatura la care uleiul începe să fumege și să se degradeze. Uleiul de avocado rafinat are un punct de fum de aproximativ 270°C, ceea ce îl face ideal pentru prăjeli intense, wok, friteuze sau tigaie clasică. La această temperatură, alți uleiuri — cum ar fi cel de măsline extravirgin sau cel de floarea-soarelui nerafinat — încep deja să-și piardă proprietățile benefice și să formeze compuși toxici.

Compoziție nutritivă remarcabilă

Acest ulei este bogat în grăsimi mononesaturate (în special acid oleic), recunoscute pentru efectele pozitive asupra inimii, nivelului de colesterol și inflamației. De asemenea, conține antioxidanți precum vitamina E și luteină, care susțin sănătatea pielii și a ochilor.

Gust neutru și versatil

Spre deosebire de uleiul de măsline extravirgin, care poate domina preparatul prin aroma sa intensă, uleiul de avocado are un gust blând, aproape neutru. Asta îl face ideal pentru o gamă variată de mâncăruri: de la cartofi prăjiți crocanți până la legume sotate sau chiar deserturi.

Stabilitate la gătit

Pe lângă punctul de fum, stabilitatea oxidativă este esențială. Uleiul de avocado rezistă bine în timpul gătirii, fără să formeze rapid radicali liberi sau substanțe periculoase pentru organism.

Dar este uleiul de avocado pentru toată lumea?

Există o singură problemă: prețul. Uleiul de avocado este mai scump decât uleiul clasic de floarea-soarelui sau cel de rapiță. Însă dacă sănătatea este o prioritate, diferența de cost se justifică prin beneficiile oferite.

Pentru cei care doresc o alternativă ceva mai accesibilă, uleiul de rapiță rafinat este o alegere bună, cu un echilibru decent între preț, punct de fum și conținut de grăsimi sănătoase.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa cu bule profimedia jpg
România harta în Europa FOTO Shutterstock
Elon Musk, Shutterstock jpg
durere gat raguseala jpg
setenil de las bodegas 2191395 1280 jpg
exorcism jpg
alerta in iasi o femeie a fost muscata de un sacal in curtea casei a venit deodata m a apucat de picior 992563 png
coiful de la Cotofenesti @Muzeul Drents  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net