Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024. Femeile profită de o legendă atunci când e an bisect

Ultima actualizare:

O zi neobişnuită în calendar care există doar o dată la patru ani: 29 februarie. Anul 2024 este marcat de prezența unei zile în plus, fiind o ocazie rară pentru cei născuți în această zi. Bineînțeles, 29 februarie este și o oportunitate pentru femeile care respectă o tradiție ce are loc doar în această zi: „Privilegiul Doamnelor”.

Ce este „Privilegiul Doamnelor” / foto: colaj Pexels / Pixabay
Ce este „Privilegiul Doamnelor” / foto: colaj Pexels / Pixabay

Anul 2024 este an bisect și are, mai exact, 366 de zile. Astfel, luna februarie are 29 de zile, iar această situație are loc o dată la patru ani. Din acest motiv, ziua de 29 februarie este foarte specială, motiv pentru care există mai multe superstiții, dar și o tradiție ce le implică pe doamne și domnișoare.

Ce este „Privilegiul Doamnelor”

Mai exact, este vorba despre „Privilegiul Doamnelor”. Ei bine, potrivit unei vechi legende, care datează din secolul al V-lea, în această zi de 29 februarie femeile pot cere în căsătorie un bărbat. Se spune că regina Margareta a Scoției a adoptat o lege în 1288 care declara că femeile pot cere în căsătorie în fiecare zi de 29 februarie și că, dacă un bărbat refuză, trebuie să plătească o amendă constând într-o rochie nouă, mănuși sau un sărut. Cu toate acestea, nu există nicio înregistrare a unei astfel de legi.

De asemenea, cu aceeași idee ar fi venit și o călugăriță irlandeză din secolul al VI-lea, Brigid din Kildare, despre care se spune că l-a implorat pe Sfântul Patrick ca femeile să aibă șansa de a cere în căsătorie pețitorii timizi, potrivit historyextra.com.

Filmul inspirat de această tradiție

Această tradiție a inspirit și un film. În 2010, a apărut pelicula „Leap Year” („An bisect” n.r), o comedie romantică cu Amy Adams. După cum, probabil, v-ați dat seama, acțiunea se învârte în jurul unei femei, agent imobiliar, care pleacă în Irlanda pentru a îl cere în căsătorie pe prietenul ei, pe data de 29 februarie, când, tradițional, se presupune că bărbații nu pot refuza o cerere de căsătorie venită din partea unei femei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net