Ce mânca la micul dejun Ion Creangă. Îi plăcea să consume acest aliment în fiecare dimineață
Ion Creangă, marele povestitor al literaturii române, era cunoscut nu doar pentru scrisul său savuros, ci și pentru pasiunea sinceră pentru mâncare.

Deși nu avem un „meniu oficial” al micului său dejun, din scrierile și mărturiile contemporanilor reiese clar ce fel de alimente prefera – iar unul dintre ele era nelipsit dimineața: mămăliga.
Ce mânca Ion Creangă la micul dejun
Anumite alimente ar fi fost o prezență destul de obișnuită la masa faimosului autor român.
Mămăligă cu brânză și smântână
Era mâncarea sa preferată și un aliment de bază în casa românească tradițională.
În multe povestiri și scrisori, Creangă face referiri delicioase la mămăligă, mai ales în combinație cu brânză de oi, smântână grasă sau unt proaspăt.
Uneori o consuma și cu ouă ochiuri sau jumări.
Laptele fiert
Creangă era un iubitor al laptelui cald, mai ales proaspăt muls, un obicei specific zonei Moldovei rurale în care a crescut.
Ouăle (fierte sau prăjite)
În gospodăria țărănească de unde provenea, ouăle erau disponibile și adesea incluse în masa de dimineață.
Ceapă roșie, slănină, usturoi
Deși astăzi nu par tipice pentru un mic dejun, în Moldova tradițională, ceapa și slănina erau considerate energizante și nelipsite de la masă, chiar și dimineața.
Ce spune Creangă despre mâncare
În Amintiri din copilărie, el evocă cu poftă mâncărurile din copilărie, iar felul în care descrie mesele este plin de farmec și detalii senzoriale. Nu era un simplu mâncău, ci un adevărat hedonist culinar:
„Și cum ne-a fost dată mămăliguța, călduță, cu brânză frământată și smântână deasupra, ziceai că-i colivă de praznic...”
Erau preparatele sale favorite
Ion Creangă iubea mâncarea simplă, rustică, dar gustoasă. La micul dejun, consuma adesea mămăligă cu brânză și smântână, lapte proaspăt și ouă, acompaniate uneori de ceapă sau slăninuță. Nu era un mofturos, dar prețuia mâncarea bine făcută și autentic românească.
Iată un meniu complet de mic dejun „ca la Ion Creangă”, inspirat din bucătăria moldovenească tradițională, dar ușor adaptat pentru gusturile și ingredientele zilelor noastre:
Meniu de mic dejun „Ca la Creangă”
Dacă doriți să vă bucurați de un meniu similar cu cel al autorului, puteți apela la aceste preparate!
Mămăligă caldă cu brânză și smântână
Ingrediente:
250 g mălai
800 ml apă
Sare după gust
150 g brânză de burduf sau telemea fărâmițată
2-3 linguri de smântână grasă (sau iaurt grecesc pentru o variantă modernă)
Cum prepari o mămăligă tradițională de vis
Fierbe apa cu sare.
Adaugă mălaiul în ploaie, amestecând continuu ca să nu se formeze cocoloașe.
Fierbe 15-20 minute până se îngroașă bine.
Pune mămăliga pe farfurie, adaugă brânză deasupra și stropește cu smântână.
Pont ca la Creangă: Dacă ai brânză frământată de oaie și smântână de casă – e raiul pe pământ!