Ce personalitate marcantă l-a ajutat pe Caragiale să ajungă directorul Teatrului Național

Pentru Ion Luca Caragiale, faimosul dramaturg român, viața sa socială și financiară poate fi divizată în două perioade distincte: înainte și după moartea mătușii sale, Momuloaia. Acest eveniment a marcat un punct de cotitură în situația financiară a scriitorului, oferindu-i o rentă considerabilă din moșia Frătești.

Ion Luca Caragiale. Foto: Shutterstock.
Ion Luca Caragiale. Foto: Shutterstock.

Mătușa lui Caragiale i-a lăsat acestuia o moștenire semnificativă

Ecaterina Momolo Cardini, mătușa lui Caragiale, văduva unui negustor italian bogat, a lăsat o moștenire semnificativă evaluată la aproape 3 milioane de lei la momentul decesului ei în 1885. Această moștenire a adus o îmbunătățire semnificativă a situației financiare a scriitorului.

Odată cu sosirea acestei rente, Caragiale și-a permis luxuri și a găzduit petreceri fastuoase numite cu umor "praznicele Momuloaiei". Totuși, starea sa socială nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor sale, iar el a continuat să lucreze ca funcționar la Regia monopolurilor.

Solicitarea sa pentru funcția de director a fost aparent respinsă de Maiorescu

În 1888, oportunitatea de a deveni director al Teatrului Național a devenit evidentă pentru Caragiale, mai ales după succesul piesei sale "Scrisoarea pierdută". Conservatorii reveniseră la putere, iar Titu Maiorescu, fostul său protector, era la Ministerul Cultelor. Cu toate acestea, solicitarea sa pentru funcția de director a fost aparent respinsă de Maiorescu.

Regina Elisabeta l-a ajutat să devină directorul Teatrului Național

Neclintit, Caragiale s-a adresat reginei Elisabeta, cunoscută iubitoare de arte. Cu sprijinul reginei, Caragiale a fost numit director al Teatrului Național. Decretul regal și decorarea cu "Steaua României" au confirmat acest nou rol.

Cu toate acestea, mandatul său ca director al Teatrului Național în stagiunea 1888-1889 a fost marcat de controverse. Presa l-a criticat violent, iar actorii au fost nemulțumiți de autoritarismul său. Unii actori, precum Aristizza Romanescu și Constantin Nottara, au părăsit trupa în semn de protest.

La scurt timp după această experiență controversată, Caragiale s-a retras din funcția de director al Teatrului Național. Chiar dacă mandatul său a fost contestat, el a câștigat ceva important în această perioadă - căsătoria cu Alexandrina Burelly. Această căsnicie fericită a adus stabilitate în viața sa tumultuoasă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
locuri jpg
Emitere tichet de reciclare jpg
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net