Ce semnificație are expresia „per se”. Mulți români o folosesc greșit

Ultima actualizare:

Expresia “per se” este una dintre cele mai vechi și provine din limba latină. Chiar dacă mulți o folosesc, puțini sunt cei care știu ce înseamnă, de fapt. 

Semnificația expresiei „per se”/ Sursă foto: Pixabay
Semnificația expresiei „per se”/ Sursă foto: Pixabay

Ce înseamnă și când se folosește expresia „per se”

Expresia latină “ per se” este tot mai folosită și înseamnă “ în sine” sau “prin sine”. Adesea, aceasta este folosită pentru a indica faptul că ceva este valabil sau adevărat, fără a mai fi nevoie de alte explicații. De exemplu, dacă spunem că o faptă este ilegală, “per se” face referire la faptul că acea acțiune este ilegală fără doar și poate. De asemenea, această sintagmă este sinonimă cu expresia românească “se subînțelege”. 

La fel ca în cazul multor expresii utilizate la nivel european, expresia “per se” provine din limba latină și are mii de ani vechime. Astfel, combinația celor două cuvinte se traduce literal ca “prin sine” sau “în sine”. De cele mai multe ori, sintagma este folosită în domenii precum: filozofia, științele sociale sau dreptul, cu scopul de a scoate în evidență esențialul unui lucru sau al unui concept.

De unde provine expresia „mea culpa” și ce conotație are formula „zarurile au fost aruncate”

De-a lungul timpului, limba română a preluat o multitudine de termeni și expresii de origine romană. Printre ele se numără și sintagma “mea culpa”, formulă latină care înseamnă “vina mea”. Pe de altă parte, expresia “ zarurile au fost aruncate” se referă la “ ce va vrea soarta” și se folosește atunci când se ia o hotărâre sigură și definitivă. Formularea are o semnificație istorică și ar fi fost folosită în urmă cu peste 2000 de ani, de către Gaius Iulius Caesar, potrivit conferențiarului universitar doctor Silvia Pitiriciu, cadru didactic la Facultatea de Litere din Craiova.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cafea cu pulbere de ciuperci medicinale  Sursa foto shutterstock 1453768808 jpg
image
image
image
image
image
image
Fun Zone jpeg 1 jpeg
bucatarie pexels jpg
rosii tomate istock jpg
printesa kalina a bulgarieri sotul copilul AFP jpg
statuie mihai Eminescu colaj facebook jpg
tantari jpg
wizz air pixabay jpg
cetate ardud
image
actualitate.net
image
actualitate.net