Cine a fost, de fapt, Mița Biciclista. Care era numele ei real și de ce era considerată prostituată de mare lux

Ultima actualizare:

Mița Biciclista a fost una dintre cele mai controversate figuri feminine ale Bucureștiului, din perioada interbelică. Frumusețea, corpul și ochii săi încă mai bântuie pe Calea Victoriei, acolo unde și-a și câștigat această poreclă. Despre ea a vorbit inclusiv celebrul Neagu Djuvara.

image

Mița Biciclista s-a născut în Dițești, Filipeștii de Pădure, Prahova, în anul 1885. A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din București, iar viața ei controversată a rămas în istorie.

Cine a fost Mița Biciclista și cum o chema, de fapt

Personajul feminin care a sucit mințile multor scriitor și pictori români se numea, de fapt, Maria Mihăescu. Deși nu se știu împrejurările în urma cărora a ajuns în Capitală, Mița s-a făcut remarcată imediat. 

Mița Biciclista a fost prima femeie din Capitală care a fost văzută pe bicicletă. În urma plimbărilor sale de pe Calea Victoriei, frumoasa doamnă din perioada interbelică a primit și porecla de Mița Biciclista din partea ziaristului George Ranetti, care era îndrăgostit nebunește de ea. 

Pentru că l-a respins, acesta s-a răzbunat și i-a oferit porecla care a dăinuit în ani și timp și care este cunoscută și în ziua de azi. Deși provenea dintr-o familie săracă, Mița a știut exact ce vrea să facă în viață. Astfel, la 14-15 ani, și-a început cariera de curtezană. A studiat în străinătate și amantul său a fost chiar Regele Leopold al Belgiei. „Multe fete intrau în această activitate pentru că erau îndemnate de mame sau de fraţi mai mari. Erau fete care făceau parte din familii sărace, cel mai adesea venite în Capitală, din provincie”, a povestit istoricul Adrian Majuru, raportându-se la situația precară pe care o avea Mița, acasă, înainte de a fi prostituată de lux în Capitală. 

Citește și - Cine a fost marea dragoste a istoricului Neagu Djuvara

Cu bicicleta, Mița ieșea pe străzile din București pentru a-și alege clienții și mereu îi atrăgeau atenția numai bărbații cunoscuți sau cei cu mulți bani. 

„Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi”, povesteşte istoricul Neagu Djuvara, în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”.

Mița Biciclista era unică nu doar prin frumusețea ei, cât ți prin faptul că, la vremea respectivă, bicicletele erau o raritate chiar și în Capitală, iar modul în care se deplasa aceasta pe străzi nu a avut cum să rămână neremarcat. Din punct de vedere al fizicului, Mița era o femeie frumoasă, destul de scundă, blondă și tunsă scurt și avea ochii verzi-albaștri. Aceasta le-a picat cu tronc chiar și celor mai cunoscuți bărbați ai vremii, printre care se numără pictorul Nicolae Grigorescu, Octavian Goga și chiar Regele Ferdinand, despre care se spune că i-ar fi oferit, în dar, o casă. 

A dus o viață de regină

Pentru că meseria îi permitea să facă bani frumoși, Mița Biciclista cunoscută și drept Mița Cotroceanca (poreclă primită din cauza relației cu Regele Ferdinand) a dus o viață lipsită de probleme. Avea tot ce-și putea dori: o mașină coupe și era răsfățată de servitori din Polonia. 

„Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa, burghezii de la Oteteleşanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari a la Madame Butterfly”, a scris Alexandru Predescu în „Vremuri vechi bucureştene”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net