Cine a fost domnitorul Moldovei care putea să îndoaie fierul cu mâinile goale. Românul de legendă venerat de cazaci

Nicoară Potcoavă putea să îndoaie potcoavele cu mâinile goale, fâcând în adolescență astfel de demonstrații de forță. Domnitorul Moldovei este considerat, atât în România, cât şi în Ucraina, un erou de poveste. Acesta a dobândit tronul Moldovei într-o perioadă istorică tulbure, după ce fratele său, Ion Vodă Armeanul, cunoscut şi drept Ion Vodă cel Cumplit, a pierit ucis de turci.

Nicoară Potcoavă a fost un personaj legendar Foto: arhivă Click!
Nicoară Potcoavă a fost un personaj legendar Foto: arhivă Click!

Cine a fost Nicoară Potcoavă

Nicoară Potcoavă a ocupat tronul Moldovei o foarte scurtă perioadă de timp. Începută în noiembrie 1577, domnia sa a fost curmată la sfârșitul aceluiași an. Nicoară Potcoavă (numit și Ioan Potcoavă, Ivan Serpeaha ori Ivan Pidkova) era fratele lui Ioan Vodă cel Cumplit, însă doar după mamă, scrie newsweek.ro.

Isprăvile sale de luptător au fost atât de îndrăznețe încât au rămas în memoria colectivă multă vreme după ce viața sa s-a încheiat. La botez i s-a pus numele de Garabet, mama sa fiind armeancă. Al doilea nume, cel românesc, a fost Nicoară. Ioan i s-a spus ca domnitor. Nicoară se bucura de o deosebită stimă printre cazaci, în fruntea cărora a săvârșit numeroase fapte de vitejie, în luptele cu turcii. Potcoavă beneficia de considerație și printre nobilii polonezi.

Nicoară Potcoavă frângea fierul în mâini

O imagine cu Ioan Vodă cel Cumplit îl reprezintă pe acesta în timp ce manevra singur, în toiul luptei, un tun masiv, pe care ostașii săi nu-l putuseră urni. Și fratele său Nicoară avea o forță colosală, demnă de legendarul Hercule. Cu toate metodele de antrenament moderne, cu greu ai putea găsi, chiar și la vestitele competiții unde-și măsoară forța cei mai puternici oameni ai lumii, un colos capabil să frângă fierul călit în căușul palmei, așa cum o făcea el.

De unde primise porecla de Potcoavă

De altfel, porecla Potcoavă sau Pidkova de acolo i se trăgea. Cronicarii îl prezintă ca pe un individ căruia forța brațelor îi permitea să schimbe pe dată forma unei potcoave sau chiar s-o frângă în două. Pe lângă forța fizică, cei doi frați au mai avut ceva în comun: moartea violentă.

Nicoară Potcoavă a fost chemat să ocupe tronul moldovean de către boieri, care doreau să se debaraseze de domnitorul Petru Șchiopul. Necazurile lui Nicoară Potcoavă aveau să pornească de la faptul că turcii nu l-au vrut niciodată ca domn al Moldovei.

Cum ar fi murit acesta

Cu privire la sfârșitul său există două versiuni. Prima că l-ar fi ucis turcii în întâia zi a anului 1578, iar a doua că a fost executat într-o piață publică din Liov, la începutul verii aceluiași an. Se pare că a doua variantă este cea reală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net