Ciobanul dac care a condus Imperiul Roman. S-a remarcat prin abilitățile sale militare

În tumultul secolului al III-lea d.Hr., când Imperiul Roman părea că se scufundă în haos și instabilitate, trei figuri excepționale au reușit să-și facă loc în istoria imperială, pornind de la origini modeste de ciobani daci. Regalianus, Aureolus și Galerius au fost personaje remarcabile ale epocii, care s-au ridicat din rândurile oamenilor simpli pentru a cuceri tronul Romei, fiecare marcându-se prin abilități militare de excepție, scriu cei de la Adevărul.

Imperiul Roman. Foto: arhiva.
Imperiul Roman. Foto: arhiva.

Regalianus: comandantul dac care a sfidat ordinea imperială

Regalianus a fost un comandant militar de origine dacă care și-a câștigat notorietatea în luptele împotriva invaziilor sarmaților. Promovat în cariera militară de împăratul Valerian, Regalianus a fost proclamat împărat în 260 d.Hr., în timpul tulburărilor cauzate de înfrângerea lui Ingenuus. Cu toate că domnia sa a fost scurtă, Regalianus a demonstrat curaj și abilități militare remarcabile, dar a sfârșit tragic, fiind ucis de roxolani, un neam sarmatic.

Aureolus: de la cioban la comandant de elită 

Aureolus a fost un alt cioban dac care a urcat în ierarhia militară romană, ajungând să comande trupele de cavalerie de elită ale Imperiului, cunoscute sub numele de "phronistes". Remarcat pentru bravura sa în luptele contra barbarilor, Aureolus a fost promovat de împăratul Gallienus și a avut un rol crucial în înfrângerea uzurpatorului Ingenuus. Cu toate acestea, dorind să-și conteste titlul imperial, Aureolus s-a ridicat împotriva binefăcătorului său, dar a fost în cele din urmă învins și ucis în apropierea unui pod care avea să-i poarte numele.

Galerius, cel care a visat la un imperiu dacic

Cel mai faimos dintre ciobanii daci care au ajuns pe tronul Imperiului Roman a fost Galerius. Originar din Valea Timocului, Galerius a urmat același drum ca și ceilalți, trecând de la viața de cioban la cea de soldat și apoi comandant militar. El a fost ales Caesar al lui Dioclețian în 293 d.Hr. și a avansat în ierarhia imperială, devenind augustus al Orientului după moartea lui Dioclețian. Cu toate acestea, Galerius a visat la un imperiu dacic și a purtat o politică persecutorie împotriva creștinilor, dorind să-și impună puterea și să-și revendice originea dacică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net