Cum să nu iei ţeapă când cumperi o maşină second-hand

image
În târgurile de maşini puteţi merge să vă faceţi o idee

Cumpărarea unei maşini este 90% emoţie şi 10% raţiune, spun experţii, iar vânzătorii ştiu asta foarte bine. Din acest motiv, cei care vor să vândă o maşină second-hand au grijă să o prezinte bine lustruită, mirosind a curat şi aparent îngrijită. Oferă un preţ bun şi gata, îţi dau „un chilipir”. Dacă muşti momeala, te grăbeşti şi nu verifici bine ce se află sub capotă, te vei trezi acasă că ai luat o mare ţeapă.

„Din experienţa noastră de peste 10 ani, am constatat că în domeniul auto nu există pomeni sau super ocazii şi, de obicei, ce sună prea frumos ca să fie adevărat chiar aşa este – prea frumos ca să fie adevărat. Mulţi cumpărători îşi iau ţeapă. Potrivit unui studiu realizat în primele 5 luni ale acestui an, pe un eşantion de 1.212 anunţuri cu maşini second-hand, aproape 30% aveau kilometri daţi înapoi sau daune ascunse. Cei mai vulnerabili cumpărători sunt cei care au un buget mic, sub 10.000 de euro. Deşi intermediarii de maşini au lăsat vizibilă seria de şasiu care permite verificarea istoricului de kilometri şi daune, un procent foarte mic de cumpărători ajung să-şi verifice maşina, majoritatea banzându-se pe noroc, pe falsă transparenţă a vânzătorului şi pe cum arată maşina”, a declarat Mihai Cune, fondator InspectorAuto.ro, care vine cu sfaturi valoroase pentru cei care vor să-şi achiziţioneze o maşină la mâna a doua.

 • Nu e nevoie să iei toate târgurile auto la picior. E mult mai comod şi mai rapid din faţa calculatorului. Cu siguranţă orice maşină expusă undeva are şi un anunţ pe internet (pe autovit.ro, olx.ro, bestauto.ro).
 • Nu porni căutările setat pe un model anume de maşină, ci fă-ţi o listă cu mai multe modele care îndeplinesc criteriile tale. Dacă te rezumi la un singur model, sunt şanse ca oferta de pe piaţă să nu fie suficient de mare şi să fii nevoit să alegi o maşină nu tocmai ok.
 • Observă care e media preţurilor pentru un anumit tip de maşină, dintr-un anumit an de fabricaţie. În funcţie de asta, nu te arunca nici la cele prea ieftine, nici prea scumpe.
 • Nu pune preţ aşa mare pe o carte de servicii pusă sub nas. Din păcate, acestea se pot „fabrica” relativ uşor, atrage atenţia specialistul. Poţi verifica singur, online, istoricul auto al unei maşini după seria de şasiu.
 • Dacă maşina arată impecabil, are dotări de top, un preţ atractiv şi vânzătorul invocă tot felul de explicaţii pentru a urgenta tranzacţia, cum ar fi nevoia de bani, acestea sunt lucruri care trebuie să-ţi ridice nişte semne de întrebare.
 • Evită-le pe cele suspect de ieftine, care au anunţ scris incorect gramatical, ori conţin mesaje de tipul: „plec urgent din ţară”, „implicat în partaj” etc., căci acelea sunt de regulă maşini ce prezintă probleme ascunse. 
 • Nu te lăsa influenţat de presiunile vânzătorului privind lista lungă de cumpărători care aşteaptă la uşă. Sunt doar tertipuri de vânzător, majoritatea.
 • Nu te grăbi. Graba strică treaba e o vorbă din popor cu un mare sâmbure de adevăr.
 • Statisticile arată că 6 din 10 maşini scoase la vânzare au daune ascunse: 80% au kilometrajele date înapoi, 60% au vicii ascunse (au fost implicate în accidente, au caroseria revopsită sau reparată).
image png
card ajutor jpg
image png
printul paul 1 jpeg
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
1 carmen tanase jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
ILUSTRATIE BENZINA 05 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
printul paul 1 jpeg
bani in portofel jpeg
inquam photo bucuresti urmari cod galben furtuna 92793 jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs