Cum s─â te ├«n╚Ťelegi mai bine cu partenerul ├«n timpul autoizol─ârii. Reguli de convie┼úuire ├«n cuplu

21 martie 2020
image
Acum nu e momentul să vă certaţi, să vă rezolvaţi probleme vechi, ci să vă redescoperiţi

De c├ónd nu a┼úi mai petrecut at├ót de mult timp ├«mpreun─â? Odat─â cu recomand─ârile de autoizolare la domiciliu sau de a lucra de acas─â, pentru a stopa r─âsp├óndirea coronavirusului, foarte multe cupluri se trezesc ├«n ipostaza de a petrece foarte mult timp ├«mpreun─â. Acest lucru poate veni cu avantaje, dar ┼či cu dezavantaje. Unii se bucur─â c─â pot fi mai aproape de persoana iubit─â, al┼úii se simt sufoca┼úi ┼či ajung s─â se certe. Nu ┼či dac─â respect─â c├óteva recomand─âri esen┼úiale.

Trecem cu to┼úii printr-o perioad─â ciudat─â si dificil─â. Autoizolarea, lucratul de acas─â, faptul c─â nu mai ie┼čim la aer, nesiguran┼úa zilei de m├óine, toate acestea m─âresc presiunea ┼či stresul. Cuplurile, care p├ón─â acum ├«mp─âr┼úeau doar weekendurile ┼či c├óteva ore seara, se trezesc ├«n situa┼úia de a petrece ÔÇ×nas ├«n nasÔÇŁ 24 de ore din 24. Pentru unii e un avantaj, altora le poate pune rela┼úia ├«n pericol. ÔÇ×Avantajul e c─â re├«nv─â┼ú─âm s─â fim ├«mpreun─â, ne redescoperim, ├«nv─â┼ú─âm ce ├«nseamn─â colaborarea, toleran┼úa, ne bucur─âm mai des de un pr├ónz relaxant ├«n doi, comunic─âm mai mult. ├Än vremuri de restri┼čte, micile bucurii pre┼úuiesc enorm. Apoi, cei care au copii, pot petrece mai mult timp cu ei, nu doar o or─â seara, c├ónd ajungeau obosi┼úi ┼či stresa┼úi de la serviciuÔÇŁ, spune psihologul Mihaela Vintil─â.  

Dezavantajele sau, mai bine spus, riscurile sunt s─â apar─â monotonia, plictiseala, frustr─ârile, mai ales pentru persoanele active, nevoite acum s─â stea ├«nchise ├«ntre patru pere┼úi. P├ón─â la ceart─â e doar un pas. Predispuse la asta sunt ┼či cuplurile care au probleme nerezolvate legate de gelozii, infidelit─â┼úi, lipsa banilor. Specialistul v─â recomand─â s─â nu ├«ncerca┼úi ├«n aceast─â perioad─â s─â ÔÇ×rezolva┼úiÔÇŁ aceste probleme, dec├ót dac─â discu┼úiile sunt constructive, f─âcute cu calm ┼či ├«n┼úelepciune. ÔÇ×Cu to┼úii suntem ├«ntr-o stare de iritabilitate nervoas─â ┼či nu e momentul acum pentru marile socoteli. Nu scormoni┼úi r─âni vechi. Enerv├óndu-v─â, sup─âr├óndu-v─â, cre┼čte stresul ┼či, odat─â cu el, scade imunitatea. Nu de asta avem acum nevoie, ci de optimism, apropiere, c─âldur─âÔÇŁ, e de p─ârere specialistul, care vine cu 7 recomand─âri. 

image

- Respecta┼úi-v─â unul altuia spa┼úiul, nevoia de lini┼čte ┼či de intimitate, mai ales dac─â lucra┼úi de acas─â. - Lua┼úi pauze ├«mpreun─â, nu separat, pentru a nu v─â deranja reciproc. ÔÇ×┼×i la serviciu ie┼čim la o pauz─â de ┼úigar─â al─âturi de un coleg, ca s─â ne deconect─âm. A┼ča s─â facem ┼či acas─â, cu partenerul. Mai schimb─âm c├óte o impresie, spunem o glum─â, apoi ne ├«ntoarcem la munc─âÔÇŁ, spune de la Mihaela Vintil─â. - Face┼úi activit─â┼úi la comun, cu implicarea tuturor membrilor familiei: cur─â┼úenie, jocuri, urm─ârit filme. - ├Ämp─âr┼úi┼úi sarcinile. Treburile administrative se fac ├«mpreun─â sau cu r├óndul (azi g─âte┼čte unul, m├óine altul...). - Cump─âr─âturile e bine s─â le fac─â persoana cu imunitate mai puternic─â. Lista de cump─âr─âturi se concepe de acas─â, dup─â o consultare cu to┼úi membrii familiei.  - P─âstra┼úi ordinea, cur─â┼úenia, ├«ngriji┼úi-v─â ca ┼či cum v-a┼úi preg─âti ├«n fiecare zi s─â ie┼či┼úi din cas─â. S─â stai ├«n dezordine, al─âturi de un partener ne├«ngrijit, ├«┼úi accentueaz─â starea negativ─â. - Dac─â ave┼úi copii ┼či am├óndoi lucra┼úi de acas─â, supraveghea┼úi-i cu r├óndul sau implica┼úi-i ┼či pe ei ├«n activit─â┼úi obligatorii (da┼úi-le de scris, de citit, apoi verifica┼úi-i). 

image
loredana chivu jpg
cub marioara man gheorghe png
2vancea botez jpg
1alexandra stan mihai morar png
Victoria Beckham (4) jpg
bianca dragusanu png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg
4 vladimir putin doctor profimedia 0343495914 jpg jpeg
refugiati ucraina jpg
elena udrea png