Daniela și soțul ei au transformat un vis într-o afacere de succes. Mii de oameni le calcă pragul
Lavanda colorează România, iar câmpurile sunt pline de oameni. Vizitatorii vin de la sute de kilometri pentru a se bucura de peisaj, a culege flori sau a face fotografii spectaculoase. Acum există chiar și o hartă cu cele mai frumoase plantații și cele mai instagramabile locuri. Este sezonul pozelor în lanurile de lavandă, iar în Galați zeci de persoane profită de peisajele colorate pentru o escapadă de weekend.

„În fiecare an venim aici unde găsim o oază de liniște, un colț de rai”, „Știam de anul trecut, am mai fost la dumnealor, au acele produse, săpun, uleiuri. Da, e frumos, e frumos”, „Chiar nu aveam un remediu să scoatem nepoțica asta care stă permanent cu noi. Plăcut, frumos. Copilul e încântat, aleargă după fluturași,” spun turiștii, potrivit observator.ro.
Daniela și soțul ei au fost printre pionierii culturilor de lavandă acum 10 ani.
„Totul a pornit de la soțul și cumnatul meu, stând într-o seară pe terasă afară, hai să înființăm o plantație de lavandă. Am cumpărat plante, am creat butașii și singuri am înființat plantația,” povestește Daniela Săndică, producător.
Acum, în fiecare weekend, lanul este plin ochi de vizitatori.
„Pe timpul sezonului, suntem aici permanent, de dimineață până seară, și ne ocupăm de câmp. Avem apă de lavandă, ulei de lavandă, mai nou eu fac săpun, sirop. Toate produsele sunt din lavandă proprie. Eu le fac și trec prin mâna mea,” explică Daniela Săndică, producător.
„Oamenii mai au la dispoziție o săptămână, maxim două, pentru a vizita lanurile de lavandă”
Și bucureștenii se pot bucura de astfel de experiențe aproape de oraș.
„Am aflat de pe rețelele de socializare și am zis să ieșim și noi cu copiii, cu familia, o relaxare de weekend. Ne facem poze, culegem lavandă, bem o limonadă și ne relaxăm cu cei dragi,” spun turiștii.
Flori a lucrat aproape un an pentru a realiza o hartă care arată toate lanurile de lavandă din România, ajutând astfel mii de vizitatori să găsească cel mai apropiat lan.
„A fost un proiect foarte greu, dar nu am renunțat. Anul trecut am postat pentru prima dată un formular pe internet. Anul acesta am continuat. Producătorii de lavandă deja încep să-și recolecteze floarea. De la acest moment, oamenii mai au la dispoziție o săptămână, maxim două, pentru a vizita lanurile de lavandă din țara noastră,” spune Flori Vioreanu, producător.
Sezonul lavandei este aproape de final, iar vizitatorii mai au doar câteva zile la dispoziție pentru a face poze în lan și a-și culege singuri buchetele parfumate. Lavanda câștigă tot mai mult teren în agricultura românească. Există peste 300 de producători și sute de lanuri în diferite regiuni ale țării.