De ce marti, 13, este considerată cea mai ghinionistă zi. Care sunt cele mai cunoscute superstiții

În calendarul superstițiilor, zilele de marți 13 și vineri 13 sunt considerate a fi printre cele mai ghinioniste momente ale anului. Această credință este atât de răspândită încât a dat naștere la două fobii distincte: Triskaidekafobie (teamă de numărul 13) și Paraskavedekatriafobie (teamă de vineri 13), afectând peste 20 de milioane de oameni în întreaga lume.

Numărul 13. Foto: arhiva.
Numărul 13. Foto: arhiva.

Superstiția legată de marți 13 are rădăcini adânci în istorie și mitologie. În astrologie, marți este considerată o zi asociată cu "trei ceasuri rele", iar numerologia amplifică frica prin asocierea cu cifra 13, aducătoare de ghinion. O origine notabilă a acestei temeri este legată de evenimentele tragice din anul 1307, când regele Filip al IV-lea al Franței a ordonat arestarea Cavalerilor Templieri într-o vineri 13 octombrie.

Tradiții și superstiții

Marți, 13 aduce cu sine o serie de superstiții și obiceiuri, menite să protejeze oamenii de ghinionul presupus:

Evitarea mesei cu 13 persoane: Este considerat ghinionat să inviți la masă 13 oameni sau să participi la o cină cu atât de multe persoane, crezându-se că unul dintre cei prezenți ar putea suferi nenorociri.

Interdicția construcțiilor: Se spune că lucrurile construite în ziua de marți 13 nu vor rezista, alimentând astfel evitarea proiectelor mari în această zi.

Evitarea planurilor: Se crede că orice plan făcut în ziua de marți 13 are toate șansele să eșueze, fiind mai bine să amâni deciziile importante.

Superstiții asociate numerologiei: Numeroși oameni asociază numărul 13 cu ghinionul, deoarece apar numeroase evenimente nefericite petrecute într-o zi de 13.

Semnificații culturale și religioase

Superstiția este întărită și de semnificații culturale și religioase:

Originea în religie: Se spune că Adam ar fi mâncat mărul interzis într-o zi de marți. De asemenea, Diavolul este menționat în capitolul al 13-lea al Apocalipsei din Biblie.

Evenimente istorice nefaste: Cucerirea Constantinopolului într-o zi de marți în 1453 a contribuit la asocierea acestei zile cu ghinionul în credințele ortodoxe.

Mitologia scandinavă: Legenda despre marți 13 provine și din mitologia scandinavă, unde 12 zei stăteau la masă, iar venirea lui Loky, care a cauzat moartea unui zeu, a adus ghinion.

Superstiții din toată lumea

Din Spania până în Statele Unite, teama de marți 13 se reflectă în diferite tradiții și comportamente. Un exemplu notabil este evitarea programării nunților în această zi în unele zone din Spania.

image
image
image
image
image
image
Dinu Săraru Fopto Mediafax Toni Salabasev jpeg
pacific insula istock jpg
sofer pexels jpg
Dinu Sararu lansare carte Adela Marculescu jpg
bataie publica1 jpg
oameni mormant navalnii jpg
primele femei agent de circulatie din romania colaj facebook jpg
2 croissant jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net