De ce persoanele cu statut important și averi colosale acceptă șpaga? Explicațiile psihologului

Nu de puține ori citim știri despre oameni aflați în poziții importante, cu prestigiu social ridicat și cu salarii considerabile care, totuși, iau șpagă. Care este motivul pentru care fac acest lucru? Răspunsul a fost oferit de către psihoterapeutul Cătălin Ilie. 

Un psiholog a explicat motivul pentru care medicii, avocații, judecătorii acceptă șpaga
Un psiholog a explicat motivul pentru care medicii, avocații, judecătorii acceptă șpaga

În 2022, comunitatea medicală din Timișoara a fost cutremurată de vestea arestării a două personalități din domeniu: Marian Gașpar, șeful secției de Chirurgie Cardiacă din cadrul Institutului de Cardiologie din Timișoara, și Octavian Mazilu, șeful secției de Oncologie și fostul director al Spitalului Municipal, ambii fiind acuzați de corupție, mai exact pentru luare de mită. Însă nu doar medicii iau șpagă.

Polițiștii, avocații, ba chiar psihologii se dedau la astfel de practici, iar psihoteraputul Cătălin Ilie a dezvăluit, pentru Adevărul, care este motivul pentru care oamenii cu statut social ridicat acceptă astfel de lucruri și nu au mustrări de conștiință. 

În ce constă complexul lui Dumnezeu 

Conform lui Cătălin Ilie, motivația ar putea fi explicată prin existența unui complex numit, în psihologie, complexul lui Dumnezeu care înseamnă că o persoană este caracterizată de sentimente emfatice, umflate, exagerate, infatuate de capacitate personală, privilegiu sau infailibilitate.

Pe de altă parte, Cătălin Ilie consideră că vinovată este și persoana care dă șpagă, nu doar cea care o solicită. 

  „Educația noastră, cultura noastră ne face să credem că dacă dăm puțin mai mult vom fi mai bine îngrijiți, vom primi mai multă atenție. E ca la frizer. Poți să te tunzi la colțul străzii cu zece lei, dar dacă vrei poți să te tunzi la mall cu 200 de lei. Oamenii simt nevoia de a da, ca să arate că au. Această spagă se dă de bună voie și nesilit de nimeni. Ei consideră că e bine să dea ei ceva", declară acesta.

Citește pe larg explicațiile psihologului pe Adevărul 

andreea mantea
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
vouchere pentru energie electrica jpg
infidelitate jpeg
cub Daniel Onoriu png
loredana groza si sotul 7 webp
cub mașina moș craciun png
cub mihai traistariu png
image
image
image
image
image
image
vouchere pentru energie electrica jpg
Buzau 1 jpg
parlamentul european profimedia  jpg
calendar ortodox 2021 9 decembrie sfintii ioanchim si ana zamislirea fecioarei maria jpeg
cub niculae bădălău png
cub lensa animat gif