Masa de Paște din 2023, cea mai scumpă de după Revoluție. Cât plăteși în plus față de anul trecut

Ultima actualizare:

Cocoșat de prețuri, așa trece românul de rând Paștele 2023. Și nu este o simplă jelanie ci rezultatul comparației cu prețurile unei mese pentru aceeași sărbătoare în 2022. Iar când specialiștii de marcă ai Băncii Naționale a României recunosc creșterile mari la toate produsele, semnalul de alarmă devine certitudine 

Economistul Cristian I.Popa de la BNR
Economistul Cristian Popa estimează o creștere de 21 % a prețurilor față de 2023.Foto:captura digi24

În toate discuțiile și conferințele de presă din zilele premergătoare Sărbătorilor Pascale, specialiștii BNR au dezvăluit că masa de Paști din 2023 este cea mai scumpă de la Revoluție încoace. Singurul care a avut curaj să o spună cu subiect și predicat a fost analistul economic Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României.

Acesta afirmă că masa de Paște este mai scumpă în medie cu aproape un sfert față de anul trecut, iar cele mai mari scumpiri se înregistrează la zahăr – 61%, unt – 38% și ouă – 34%. 

Ce spune despre prețurile de Paști, un membru al CA al BNR 

”Masa de Paște este mai scumpă în medie cu aproape un sfert (21.6%) față de anul trecut. Atât mărfurile nealimentare cât și serviciile au avansat cu aproape 11% în martie 2023 față de martie 2022, în timp ce rata anuală a inflației a scăzut ușor la valoarea de 14.5%. 

Vom plăti mai mult pentru alimentele pe care le consumăm de obicei cu ocazia sărbătorilor de Paște: zahărul este în continuare alimentul care s-a scumpit cel mai mult, cu 61% față de luna martie 2022, urmat de produsele lactate, unde o creștere importantă a avut-o untul, 38%.  

Nu există masă de Paște fără ouă, pe care le găsim tot printre cele mai scumpe alimente, înregistrând o majorare de preț cu 34%”, a scris Cristian Popa pe pagina sa de Facebook. 

„Dacă Banca Națională a României nu lua măsuri, ar fi fost mult mai rău”, a dezvăluit  Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR pe contul său de Facebook.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net