Mai ceva ca în filme! Minerul a devenit milionar, după ce a găsit două pietre preţioase


    A primit un cec de 7. 744.152.703,82 miliarde şilingi  tanzanieni, echivalentul a 3,35 milione de dolariFoto: AFP
A primit un cec de 7. 744.152.703,82 miliarde şilingi tanzanieni, echivalentul a 3,35 milione de dolariFoto: AFP

Mai ceva ca în filme! Minerul amator tanzanian Saniniu Kuryan Laizer a obţinut recent 3,35 milioane de dolari din vânzarea a două pietre preţioase uriaşe pe care le-a găsit. Povestea senzaţională a lui Saniniu Kuryan Laizer (52 de ani), care locuieşte în apropierea oraşului Arusha, nordul Tanzaniei, estul Africii, a uluit întreaga lume.

Bărbatul ducea o viaţă chinuită, crescând 2.000 de vaci, ca să-i hrănească pe cei 30 de copii ai săi şi pe cele patru femei, mame ale acestora. Soarta i-a surâs, când a descoperit două pietre preţioase uriaşe, numite tanzanite.

Laizer a găsit cele două nestemate de culoare violet-bleumarin, una de 9,27 kg şi cealaltă de 5,108 kg, în zona colinară Mirerani, din nordul ţării, care a fost înconjurată cu un zid de preşedintele John Magufuli, în 2018, pentru a combate contrabanda. Banca Tanzaniei i-a cumpărat pietrele cu 3,35 milioane $.

Saniniu Kuryan Laizer s-a pozat cu cele două pietre preţioase pe care le-a găsit
Saniniu Kuryan Laizer s-a pozat cu cele două pietre preţioase pe care le-a găsit

Banii i-au fost oferiţi în cadrul unei ceremonii organizate în oraşul Manyara, din nordul Tanzaniei. Însuşi preşedintele a sunat pentru a-l felicita pe Saniniu ­Kuryan. De bucurie, bărbatul a tăiat o vacă şi a dat o mare petrecere. Însă spune că nu are de gând să-şi schimbe modul simplu de viaţă. Va avea în continuare grijă de vacile lui, iar banii vrea să-i folosească pentru dezvoltarea comunităţii.

”Vreau să construiesc un centru comercial în Arusha şi o şcoală lângă casa mea, fiindcă mulţi localnici sunt săraci şi nu-şi permit să plătească educaţia copiilor”, a spus Laizer.

Tanzanitele sunt minerale rare care se găsesc numai într-o mică regiune din nordul Tanzaniei, cu lăţimea de 4,6 km şi lungime de 2,2 km, de la poalele masivului muntos Kilimanjaro. De aceea, aceste pietre preţioase sunt foarte scumpe, preţurile variind în funcţie de raritatea culorii şi a transparenţei. Geologii locali prezic secătuirea zăcămintelor în 20 de ani. Au fost numite tanzanite de compania de bijuterii de lux Tiffany & Co, după numele ţării de origine. 

FotoJet (3) jpg
cub horoscop iertare png
Oana Roman si Isa jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
cub isabela onoriu png
Shakira jpg
cub morris png
FotoJet (2) jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg
femeie frig casa jpeg
Terminator jpg
Bryan Johnson jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
Ivona Nenu jpg