Muntele Everest s-a transformat în groapă de gunoi! Alpiniștii lasă în urma lor tone de plastic

Plasticul este pretutindeni, chiar și pe cel mai înalt vârf din lume! Alpiniștii care au curaj să urce pe Everest, situat în munții Himalaya, lasă în urma lor 1,6 tone de deșeuri din plastic. Săptămâna trecută, un alpinist pe nume Mingma Tenzi Sherpa a escaladat Muntele Everest pentru a noua oară – dar în loc să aprecieze priveliștea frumoasă, s-a trezit plin de repulsie pentru ceea ce a văzut în jurul său, potrivit New York Post.

Gunoaie pe muntele Everest, mai 2023
Tone de deșeuri se află pe muntele Everest (foto: captură video)

Alpinistul a strâns 200 de kg de gunoi

În timp ce urca pe vârful muntelui, Tenzi a observat o cantitate masivă de gunoi, inclusiv tampoane sanitare, echipament de drumeție, boluri și linguri de oțel.

„Mă simt atât de trist de fiecare dată, pentru că am văzut de multe ori grupuri de expediții lăsând acolo toate corturile și gunoaiele lor", a explicat el pe Instagram, acolo unde a publicat și un videoclip. El și echipa lui au curățat peste 200 de kilograme de gunoi de pe munte. Everest este cel mai înalt vârf montan, cu o altitudine de 8.848 de metri.

Tenzi a explicat că pe munte se face curățenie din când în când, dar că nu este suficient. „Campania Muntelui Curat a început cu mulți ani în urmă”, a scris el. „Deși s-a făcut un efort enorm pentru a curăța muntele, ca întotdeauna, alpiniștii nu se dezmint și lasă acolo gunoi  greu de curățat.”

În 2014, guvernul nepalez a lansat o inițiativă în efortul de a preveni aruncarea gunoiului pe Muntele Everest - dacă vizitați, vi se cere să plătiți 4.000 de dolari, dar dacă vă întoarceți cu 8 kg de gunoi din drumeție, banii vor fi rambursați integral, conform National Geographic. Aceasta este aceeași cantitate de deșeuri pe care fiecare persoană o acumulează în medie pe parcursul drumeției, a menționat publicația.

Cu toate acestea, Tenzi e de părere că alpiniștii ar trebui amendați pentru gunoiul care îl lasă în urmă. 

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net