O casă din Iaşi, construită în 1839, ascunde în subsolul său o comoară neaşteptată. Ce s-a descoperit

O casă din Iași, construită în anul 1839, a ascuns de-a lungul timpului o adevărată comoară, despre care nu mulți au știut. Este vorba despre clădirea în care a locuit Petru Poni, un chimist renumit. Locația a fost premiată internațional, iar majoritatea elevilor își desfășoară orele de chimie acolo. 

Locul, despre care nici localnicii nu ştiu prea multe, a fost însă premiat internaţional
Locul, despre care nici localnicii nu ştiu prea multe, a fost însă premiat internaţional

Zeci de minerale, roci și flori de mină zac în dedesubtul muzeului Poni Cernătescu din Iași. În ciuda faptului că ascunde zăcăminte prețioase, vreme de mulți ani localnici nu au știut acest aspect. 

Elevii de clasa a VIII-a, fascinați de subsolul muzeului Poni Cernătescu 

Petru Poni nu a fost doar un chimist de succes, ci și fondatorul școlii românești de chimie. Acesta a cercetat cel puțin 80 de minerale din mai multe zone ale țării, fiind cel care a descoperit broștenita și badenita. 

Micii învățăcei se bucură datorită faptului că, acum, orele de chimie se desfășoară într-un format mult mai puțin formal. 

„Ora de chimie desfăşurată într-un astfel de cadru mai puţin formal îi atrage foarte mult. Le deschide curiozitatea şi atunci, evident, şi dorinţa de a învăţa.”, explică pentru observatornews.ro. Cecilia Foia, profesoară de chimie.

Oana Florescu, muzeograf: Este amenajat ca un spaţiu care să recreeze locul de unde se extrag mineralele. Este o atmosferă de mină, putem spune că într-adevăr este o mină de minerale.

Atracția principală a muzeului din Iași o reprezintă florile de mină, îndeosebi Trandafirul Deșertului, făcut din nisip cristalizat și adus tocmai din Sahara.  

Ministerul Culturii a oferit beni pentru renovarea spațiului, care rezultatul a fost apreciat la nivel internațional în anul 2012, atunci când a fost și premiat. 

Am reuşit să transformăm acest loc într-un spaţiu didactic şi muzeal dar şi atractiv, dându-i o valoare aparte şi, de ce nu, poate într-un loc în care nu suntem obişnuiţi cu minerale, putem spune că Iaşi are o mină deschisă.”, a mai spus și Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii Iaşi. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net