O varietate de cauze pot sta la baza unei lubrifieri insuficiente a vaginului. Iată care sunt

22 iulie 2019
article img
Când apar dereglări hormonale, acestea se simt mai ales în dormitorfoto: 123RF

Contactul sexual poate fi lipsit de plăcere atunci când vaginul nu este lubrifiat îndeajuns. Acest fenomen de uscăciune vaginală sau lubrifiere insuficientă este o tulburare frecventă care afectează un număr mare de femei. Iată care sunt cauzele uscăciunii vaginale .

Anxietatea

Uneori lubrifierea insuficientă apare ca urmare a unor probleme emoţionale. Stresul şi grijile îţi afectează circulaţia sângelui, motiv pentru care nici nu te exciţi, nici nu te lubrifiezi. Chiar şi teama că nu te lubrifiezi poate cauza probleme. Aşadar, e important să ieşi din cercul vicios al anxietăţii, pentru a-ţi recăpăta lubrifierea.

Scăderea nivelului de estrogen

Când apar dereglări hormonale, acestea se simt mai ales în dormitor. Iar un prim simptom este uscăciunea vaginală. Trebuie să ştii că estrogenul menţine sănătatea vaginală, asigurând o lubrifiere optimă, o elasticitate a pereţilor şi un PH acid în interiorul vaginului. Atunci când nivelul acestui hormon scade, vaginul tău devine fragil, iar lubrifierea insuficientă este doar una dintre consecințe.

Igiena intimă

Modul în care îţi îngrijeşti zona intimă, iarăşi influenţează procesul de lubrifiere. Toate chimicalele conţinute de săpunuri şi alte produse de ingrijire îţi afectează flora vaginală. Nici spălările interne nu îţi sunt recomandate. Un vagin inflamat sau iritat nu se va mai lubrifia corespunzător. Specialiştii insistă că igiena corectă a zonei intime presupune folosirea externă a unui săpun cu ph neutru şi fără parfum. Doar aşa vaginul tău îşi păstrează calităţile şi se lubrifiază corespunzător.

Probleme cu excitarea

Libidoul scăzut sau incompatibilitatea sexuală îţi pot cauza şi ele o uscăciune vaginală. Atunci când zona ta genitală nu se vascularizează, iar tu simţi că nu te exciţi şi lubrifierea devine un proces anevoios. De exemplu, dacă nu mai simţi atracţie faţă de partener sau ţi se pare că nu vă potriviţi în pat, automat îţi inhibi reacţiile normale de excitare.

Infecţiile vaginale

Unele infecţii vaginale inhibă procesul de lubrifiere vaginală şi îţi dau simptome de arsuri şi mâncărimi.