Pisicile cu blana „sare și piper” au mutații genetice și sunt rare

S-a descoperit că pisicile cu o blană alb-negru neobișnuită, care seamănă cu sarea și piperul, posedă o mutație genetică necunoscută anterior științei. Câteva astfel de exemplare au fost semnalate în Finlanda. Heidi Anderson, de la Mars Petcare Science & Diagnostics din Helsinki, și colegii săi au poreclit pisicile „salmiak” după o gustare finlandeză din lemn dulce și sărat.

Pisică cu blana sare și piper
Felinele au o blană neobișnuită deosebit de rară

Au fost descoperite în Finlanda

Acest model neobișnuite de blană a fost observat pentru prima dată la trei pisici dintr-o populație sălbatică din centrul Finlandei în 2007. Felinele au fost descrise ca având o culoare  alb-negru – dar cu „o gradație suplimentară de culoare” pe firele de păr din zonele sale colorate. Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au căutat pisici cu un model similar cu ajutorul unui ziar național. Patru pisici care corespund criteriilor au fost atunci găsite și li s-au făcut analize.

Studiul a fost o colaborare între Universitatea din Helsinki, care găzduiește o colecție de 5.000 de probe de sânge de la peste 40 de rase de feline, o companie de îngrijire a animalelor de companie care face teste genetice și proprietarii și crescătorii de pisici care au oferit ADN-ul felinelor lor pentru cercetare.

Testele ADN făcute de doctorul Anderson au descoperit că ele au „o mare bucată de ADN lipsă” și asta este ceea ce duce la efectul neobișnuit de culoare, relatează Daily Mail. „Aceste tipuri de blană au stârnit multă admirație de-a lungul anilor. Este foarte interesant că acum avem o explicație genetică pentru ele”. Pentru că sunt atât de rare, s-a crezut că pisicile cu blană „sare și piper” sunt infertile, însă a fost documentat cazul unei feline de acest gen care a născut patru pui.

Cecrcetarea a fost făcută publica în revista Animal Genetics. Dr. Anderson și colegii săi au explicat că „Acest model de salmiak al părului alb este cel mai vizibil la pisicile negre solide, dar poate apărea pe fundaluri de culori diferite, inclusiv, de exemplu, tabby maro sau tortoiseshell și atât la masculi, cât și la femele.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
submarinul titan profimedia jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net