Pot animalele să miroasă frica oamenilor? Ce spun cercetătorii

Probabil că te-ai întrebat măcar o dată dacă pot animalele într-adevăr să miroasă frica oamenilor. De-a lungul timpului, s-a observat că unele specii de animale, în special câinii, prezintă o sensibilitate specială la emoțiile și stările de spirit ale oamenilor. Așadar, pot sau nu acestea să miroasă frica?

Pot animalele să miroasă frica oamenilor? / foto: Shutterstock
Pot animalele să miroasă frica oamenilor? / foto: Shutterstock

Legătura specială dintre oameni și animale a intrigat întotdeauna imaginația și curiozitatea noastră. S-a dezbătut mult timp dacă animalele pot mirosi frica la oameni. Bineînțeles, trăind în fiecare zi printre animalele de companie, ne dăm seama că și ele au o oarecare conștiință, însă, atunci când vine vorba despre emoțiile umane, lucrurile stau diferit. Numeroase studii au fost efectuate pentru a afla dacă acestea simt emoțiile umane. Aşadar, ce spun cercetările? Pot, într-adevăr, animalele să miroasă frica?

Pot animalele să miroasă frica?

Cercetările științifice au arătat că atât câinii, cât și caii sunt capabili să detecteze schimbări în mirosul uman asociate cu emoții precum frica și anxietatea. Spre exemplu, prin detectarea schimbărilor în mirosul corporal, câinii special dresați să ajute persoanele cu tulburări de anxietate își pot alerta stăpânii de atacurile de panică iminente.

Este și cazul câinilor utilizați în misiunile de căutare și salvare, care sunt cunoscuți că prezintă comportamente ce indică faptul că au detectat un miros de frică sau suferință la persoanele căutate.

Prin urmare, atunci când suntem stresați sau ne este frică, organismul eliberează anumite substanțe chimice, precum adrenalina sau cortizol, care ne pot schimba mirosul corpului, iar animalele pot detecta aceste schimbări și pot răspunde în consecință.

De altfel, când ne cuprinde frica, avem adesea tendința de a fi încordați și de a menține un contact vizual profund, iar pe lângă miros, animalele, în special câinii, sunt incredibil de pricepute să citească limbajul și postura corpului uman. Prin urmare, potrivit cercetătorilor, atât câinii, cât și caii, folosesc probabil o combinație a acestor indicii vizuale, plus detectarea mirosului, formând astfel o imagine completă a stării noastre emoționale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
familie  foto   Shutterstock jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net