Românii plătesc tot mai mulți bani pentru hârtia igienică. Care este, de fapt, motivul scumpirii

Hârtia igienică aproape că a devenit un lux, sumele pe care românii trebuie să le scoată din buzunar fiind mult mai mari față de ultimii ani. Pe rafturile supermarketurilor, cumpărătorii nu au putut trece cu vederea ultimele prețurile ale hârtiei igienice, iar explicația au încercat să o caute mulți.

Hârtia igienică s-a scumpit în România
Hârtia igienică s-a scumpit în România

Dacă ne raportăm la izbucnirea pandemiei de COVID-19 din anul 2019, nu doar viețile oamenilor au fost date peste cap, ci și prețurilor produselor necesare utilizării zilnice. Pandemia de coronavirus a avut un impact atât de puternic asupra cererii de hârtie igienică, tot mai mulții fiind cei care o cumpărau, de teama faptului că ar fi putut deveni o resursă rară. Totuși, pe lângă acest factor, au mai fost câțiva care au contribuit la creșterea prețului hârtiei igienice.

Hârtia igienică, un lux sau o necesitate? Uite mai mulți factori declanșatori ai prețurilor mari

Dacă pandemia de coronavirus a dat startul scumpiriilor din 2019, un an mai târziu, pe piața internațională s-a observat o creștere dublă a prețului la celuloză. Motivul a fost cererea mare pe piață, în scopul reducerii folosirii plasticului.

Potrivit informațiilor oferite de NielsenIQ, costurile pentru celuloză sunt din ce în ce mai mari, iar producătorii de hârtie igienică au implementat deja aceste scumpiri, un exemplu potrivit fiind compania Kimbery-Clark Corp.

Mai mult decât atât, în SUA au crescut deja prețurile de vânzare cu amănuntul cu un procent de 20%, din luna iulie a anului 2021, până la sfârșitul anului trecut.

Scumpirea lemnului sau a energiei electrice sunt alte motive care au condus la noile prețuri ale hârtiei igienice. În timp ce pe piață s-a observat o cerere mare de lemn pentru construcția diferitelor ambalaje sau mobiliere, automat au crescut prețurile la lemn și celuloză.

Cât despre hârtia igienică, celuloza nu poate fi înlocuită cu altceva, astfel că prețurile au explodat.

Nu putem ignora nici scumpirile la combustibil, energie electrică sau gaz, care au condus la scumpirea hârtiei igienice până la 45%, informează shtiu.ro.

Cât costă pe piața din România hârtia igienică

La un simplu search pe emag.ro, unul dintre cele mai mari site-uri de cumpărături online din țara noastră, putem observa următoarele prețuri astăzi, 9 martie 2023:

- pentru un set de 20 de role de hârtie igienică Zewa Deluxe Camomile Comfort cu trei straturi, prețul este de 47,99 lei. Pentru același timp de hârtie, însă pentru un set de doar 8 role, prețul este de 18,19 lei;

- pentru 24 de role de hârtie igienică Emeka Paradise cu trei straturi, prețul este de 48,16 lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net