Sfaturi pentru o locuinţă în care seniorii sunt în siguranţă

9 martie 2021
article img
Sursă foto: shutterstock.com

Este dificil să-ţi vezi părinţii, bunicii sau alte persoane dragi îmbătrânind şi devenind din ce în ce mai dependente de ajutorul celorlalţi, de aceea este important să faci tot ce îţi stă în putinţă să le asiguri un mediu cât mai sigur şi mai adaptat nevoilor lor actuale, mai ales dacă vorbim despre persoane singure. Cum poţi face asta? Iată câteva idei care te pot ajuta.

Reducerea riscului de accidente

Căderile sunt una dintre principalele cauze de vătămare a persoanelor în vârstă. Pentru a reduce astfel de riscuri și pentru a încuraja siguranța la domiciliu a persoanelor în vârstă, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci este să te asiguri că locuinţa lor îndeplineşte anumite condiții de siguranță. De exemplu, aplică sub toate covoarele un suport cauciucat pentru a te asigura că nimeni nu alunecă pe ele. Dacă persoana dragă de care ai grijă foloseşte cadru, asigură-te că poate intra uşor în orice încăpere şi că nu există cabluri sau fire care îi pot restricţiona accesul sau de care se poate împiedica. De asemenea, cumpără pentru persoana în vârstă încălțăminte antiderapantă pentru interior, astfel încât să reduci riscul unei alunecări pe gresia din baie sau din bucătărie. Dacă este necesar, instalează mânere de sprijin care pot fi de ajutor în anumite puncte din locuinţă. De asemenea, asigură-te că persoana care este în grija ta foloseşte corect bastonul sau cadrul şi că are locuinţa iluminată corespunzător.

Protecţie împotriva incendiilor

Siguranța la domiciliu a persoanelor în vârstă include, de asemenea, eliminarea pericolelor de incendiu din interiorul locuinţei. Verifică la intervale regulate starea cablurilor electrice ale tuturor aparatelor electrocasnice din casa persoanei de care ai grijă şi înlocuieşte orice fel de aparatură sau cablu deteriorate. Descurajează, pe cât posibil, utilizarea aparatelor de încălzire electrice, dar dacă nu este posibil, așază-le la cel puțin trei metri distanță de perdele, așternuturi sau mobilier. Aminteşte-i seniorului că astfel de aparate trebuie scoase din priză pe timpul nopţii sau atunci când pleacă de acasă.

O baie sigură

Baia poate fi cea mai periculoasă încăpere pentru un bătrân. Aici se produc adesea diferite accidente. Pentru a asigura siguranța persoanei dragi, instalează o bară specială de susţinere la duș și lângă toaletă şi pune un covoraş de cauciuc în cadă. Dacă persoana pe care o îngrijeşti a fost diagnosticată cu o boală neurologică degenerativă, cum este demența, ia în considerare scoaterea oglinzii din baie şi din alte camere. Pentru persoana în vârstă care suferă de astfel de maladii, a se vedea în oglindă poate echivala cu panica de a avea o persoană necunoscută în acelaşi spaţiu personal. Pe de altă parte, dacă nu poţi fi alături persoanei dragi de fiecare dată când are nevoie să facă baie sau alte activități, poţi apela la servicii de ingrijire a batranilor la domiciliu.

Tehnologia

Seniorul de care ai grijă are un telefon mobil? Şi dacă da, ştie exact cum să-l folosească? Este important ca seniorii să aibă la dispoziţie telefoane mobile pe care să le ţină asupra lor tot timpul. Dacă este nevoie, le poţi cumpăra un model special creat pentru persoanele mai în vârstă, care au puţine butoane şi un ecran de afişare minimalist. Astfel de telefoane sunt mai uşor de folosit, mai ales într-o situaţie în care vârstnicul este stresat sau are dureri. De asemenea, pe spatele telefonului poţi lipi o foaie cu numărul de la urgenţe şi cu numărul tău de telefon, în cazul în care se întâmplă ceva grav şi în panica momentului nu mai poate naviga în meniul telefonului ca să găsească numerele de care are nevoie.

Îngrijirea unei persoane în vârstă poate fi dificilă, mai ales din lipsă de timp, de aceea este important să-i ajuţi pe seniorii din viaţa ta să îşi creeze un spaţiu în care îşi pot desfăşura activităţile în siguranţă. Ţine cont de sfaturile noastre de mai sus pentru a te asigura că faci tot ce ţine de tine pentru a evita orice situaţie riscantă.