Suma record pentru care a fost vândut cel mai mare rubin din lume!

Cel mai mare rubin din lume a fost vândut la New York pentru o sumă record. Sotheby's, care a scos la licitație bijuteria de 55,22 de carate, a descris-o drept unică în lume.

Cel mai mare rubin din lume, vândut cu 34,8 milioane de dolari la licitație
Piatra de 55,22 de carate a fost găsită în Mozambic (Foto: Profimedia)

Rubinul a primit numele „Steaua din Fura”

Piatra brută originală avea 101 de carate când a fost găsită anul trecut, într-o mină din Mozambic, unde există zăcăminte vaste de rubin. Rubinele lustruite de peste cinci carate sunt extrem de neobișnuite. Bijuteria rara a fost numită în portugheză „Estrela de Fura”, adică „Steaua din Fura”, botezată după mina în care a fost găsită, potrivit Business Insider.

Cel mai mare rubin din lume
Rubinul a fost vândut la New York (Foto: Profimedia)

Quig Bruning, șeful casei de licitații Sotheby's din New York, a declarat că, atunci când a văzut prima dată piatra, a fost fermecat, relatează Press Association: „A meritat cu adevărat prețul record de 34,8 milioane de dolari. S-a alăturat celor mai legendare pietre prețioase din lume.”

Mina de rubin  din Fura se află în districtul Montepeuz din provincia Cabo Delgado, Mozambic, unde o insurgență militantă islamistă a făcut ravagii în ultimii ani. Cabo Delgado este una dintre cele mai sărace regiuni din Mozambic, dar în același timp este foarte bogată în resurse minerale neexploatate.

Analiştii sugerează că insurgenţa, care a început în 2017, a fost alimentată de frustrarea oamenilor legată de lipsa locurilor de muncă.

Trupe aparținând blocului regional Sadc s-au desfășurat în regiune în 2021 pentru a lupta împotriva jihadiștilor, renumiți pentru atacurile lor brutale. Puterea lor crescuse enorm și ajunseseră să controleze orașele cheie din provincie. Forța regională a ajutat armata mozambicană să recâștige controlul asupra orașelor și violența s-a redus, dar militanții operează încă la un nivel scăzut.

Sotheby's spune că o parte din veniturile din vânzarea rubinului este alocată de Fura pentru a înființa o academie care să ofere pregătire tehnică în domeniile minerit, inginerie, tâmplărie și agricultură.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net