Unde s-ar fi aflat, la un moment dat, „centrul Imperiului Roman“? Ce au descoperit arheologii

O nouă descoperire arheologică! După șase ani de săpături, a ieșit la iveală faptul că centrul Imperiului Roman s-ar fi aflat, la un moment dat, în Carlisle, pe teritoriul actual al Marii Britanii.

Unde s-ar fi aflat pentru o vreme „centrul Imperiului Roman“ / Foto: Arhiva Click!
Unde s-ar fi aflat pentru o vreme „centrul Imperiului Roman“ / Foto: Arhiva Click!

După șase ani de săpături, a ieșit la iveală faptul că orașul a găzduit pe vremuri o clădire de baie de peste 48 de metri, descoperită în anul 2017 în incinta unui club de cricket din orașul Carlisle. Mai mult, experții cred că respectiva clădire a fost construită pentru un împărat care a domnit timp de aproximativ 20 de ani, începând cu sfârșitul secolului al II-lea d.Hr.

Arheologii au găsit 34 de plăci distincte care arată cele trei litere ale curții Imperiului Romane, IMP. Acest lucru sugerează că a fost construită la ordinul împăratului Septimius Severus, care a domnit între 193 și 211 d.Hr.

Întrucât și-a petrecut ultimii ani din viață în York, după ce a fost trimis să cucerească „triburile barbare" care se opuneau ocupației romane de cealaltă parte a Zidului lui Hadrian, acest împărat roman este cunoscut în Marea Britanie. Mai mult, experții confirmă, pe baza informațiilor din Historia Augusta, că Septimius Severus s-a aflat în Carlisle cu puțin timp înainte de a-și da ultima suflare.

„Nordul Angliei ar fi fost centrul Imperiului Roman” 

Împăratul roman Septimius Severus, care a domnit între 193 și 211 d.Hr. / Foto: Arhiva Click!
Împăratul roman Septimius Severus, care a domnit între 193 și 211 d.Hr. / Foto: Arhiva Click!

Cele două capete gigantice de piatră identificate în sit - ambele mai mari decât mărimea normală, o dimensiune permisă în cazul statuilor care reprezentau fie un împărat și soția sa, fie zeii – sunt alte indicii care arată că împăratul ar fi ordonat construirea unei băi pentru uz propriu. Între timp, găsirea unui pigment purpuriu în acest sit oferă dovezi suplimentare, întrucât doar împăratul avea voie să îmbrace haine în această culoare.

Astfel, în cazul în care Severus a fost stabilit în Carlisle în timp ce își plănuia deplasarea spre nord, experții susțin că asta înseamnă că centrul Imperiului Roman a fost, pentru o scurtă perioadă, tot acolo. „Nordul Angliei ar fi fost centrul Imperiului Roman pentru o scurtă perioadă la începutul secolului al III-lea”, a declarat Frank Giecco, de la Wardell Armstrong Archaeology, potrivit tabloidului britanic DailyMail.

Structura clădirii, despre care se crede că avea două etaje, a fost descoperită în 2017, împreună cu arme, ceramică, monede și o piatră sculptată inscripționată cu titluri precum „mama Senatului”, despre care se crede că se referă la soția lui Severus.

În plus, săpăturile au scos la iveală că această clădire ar fi putut fi construită pentru împărat, care era din Africa de Nord, datorită designului său nord-african. Se crede că tuburile de teracotă care se îmbinau pentru a susține acoperișul clădirii sunt o invenție nord-africană.

De asemenea, se presupune că respectivele capete sculptate, care probabil că erau folosite pentru a împodobi acoperișul, îi reprezintă pe Severus și pe soția sa, sau se poate ca ele să fi fost folosite pentru a alunga răul asupra romanilor goi din interiorul băii, care erau vulnerabili la atacuri. Descoperirea va fi prezentată într-un episod al emisiunii de arheologie „Digging for Britain”, care va fi difuzat pe BBC2.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net