Forme de tortură CIA: intimidarea cu bormaşina şi uciderea copiilor


    Suspecţii de terorism au fost torturaţi prin metoda simulării la înec
Suspecţii de terorism au fost torturaţi prin metoda simulării la înec

Fostul inspector general al CIA, John Helgerson, a confirmat că administraţia Bush a autorizat CIA să folosească măsuri dure de interogare pentru terorizarea suspectului Abu Zubaydah înainte de a primi formele legale pentru lichidare, scrie BBC.

Afirmaţia lui John Helgerson este explozivă deoarece administraţia Bush a susţinut întotdeauna că aceste tehnici dure de interogare, cum ar fi simularea la înec, au fost folosite doar după ce avocaţii au admis că nu echivalau cu tortura.

Abu Zubaydah, primul membru influent prezumtiv al Al Qaida, a fost capturat de Statele Unite după 11 septembrie, în primăvara anului 2002.

În această vară, organizaţia americană Panorama, care investighează dacă tehnicile de interogare folosite de administraţia Bush după 11 spetembrie au încălcat legea, a descoperit că Abu Zubaydah a fost supus de mai multe ori simulării la înec înainte de a fi date formele legale de epurare. Fostul agent CIA, John Kiriakou, care a condus echipa care l-a capturat pe Abu Zubaydah a spus Panoramei că suspectul a fost suspus simulării la înec încă din mai sau iunie 2002.

Guvernul şi-a dat abia în august 2002 controversatul aviz prin care simularea la înec nu era considerată formă de tortură. Data la care Abu Zubaydah a fost supus simulării la înec este foarte bine păzită astfel că nici o altă sursă nu a mai confirmat-o.

John Helgerson a dat aceste informaţii într-un interviu acordat cotidianului Der Spiegel, după ce ancheta CIA a fost declasificată.

Obama investighează interogatoriile predecesorilor

El a efectuat o anchetă în care a investigat programele de interogare folosite de CIA, însă mare parte a raportului său este încă blocat. Părţile care au fost declasificate evidenţiază însă forme variate de abuzuri în timpul interogării, cum ar fi intimidarea cu bormaşina sau ameninţarea că li se vor ucide copiii în cazul unor eventuale atacuri asupra Statelor Unite.

Preşedintele Obama l-a numit pe procurorul John Durham să investigheze dacă interogatoriile la care au fost suspuşi suspecţii de terorism de către CIA au fost ilegale. Grupurile civile au cerut şi interogarea oficialilor înalţi, atâta timp cât Casa Albă a fost implicată în autorizarea programului CIA.

BBC, preluat de Adevărul, mai scrie că preşedintele Obama dă semnale că nu vrea să fie văzut ca unul care îşi vânează predecesorii şi se aşteaptă ca oficialii mai mici să fie în centrul atenţiei.

cutremur 1977 agerpres 0 jpeg
Survivor Romania webp
cub andreea esca png
pexels Horoscop 3 noiembrie
Imagine WhatsApp 2023 02 07 la 13 11 34 jpg
crima londra jpg
Faimosii Survivor Romania joc imunitate Foto Pro TV jpg
cub roxana vancea png
image
image
image
image
image
image
Un ofițer de poliție din Londra, violator în serie: David Carrick FOTO Profimedia
Romania moneda euro bancnota zona euro FOTO Shutterstock
castelul bran foto Travelminit
test iq jpg
baza jos (captura video) jpg
crima londra jpg