«În război nu există teamă» Olena, lunetista-eroină din Ucraina, verdict dur: „Putin va fi ucis“

Ultima actualizare:

Olena Bilozerska, cea mai cunoscută lunetistă ucraineană, devenită faimoasă pentru cele 10 victime făcute în tranşeele din Donbas, a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul”. Click! vă prezintă selecţiuni din acesta. 

Olena Bilozerska  şi arma ei. FOTO: Arhivă personală
Olena Bilozerska şi arma ei. FOTO: Arhivă personală

Au trecut doi ani de când a început războiul din Ucraina, iar Olena, care a venit voluntar în armată din prima zi a conflictului, după ce în 2020 fusese demobilizată, a făcut o analiză dură a conflictului şi a prezentat realitatea din teren. Ea este acum ofiţer în Departamentul de Informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina, în faimosul batalion Artan, ce are la activ numeroase misiuni de succes. Fostă jurnalistă, ea şi-a început cariera ca lunetistă voluntară în 2014, luând parte la zeci de misiuni foarte periculoase împotriva separatiştilor. Ea a povestit acum pentru „Adevărul” că s-a înrolat alături de soţul ei cu câteva zile înaintea izbucnirii războiului, şi că, de atunci, multe s-au schimbat pe front. „A devenit mult mai dificil. Războiul a devenit mult mai intens. Artileria este folosită mai mult şi s-au adăugat atacurile cu rachete, plus loviturile aeriene. Iar dronele inamicului sunt foarte deranjante, indiferent ce faci, inamicul te vede tot timpul”, a spus Olena. 

Imaginile dezastrului provocat  de război au făcut înconjurul lumii. FOTO: EPA
Imaginile dezastrului provocat de război au făcut înconjurul lumii. FOTO: EPA

S-a înrolat din prima zi de război

Ea îşi aminteşte şi care a fost cea mai grea zi pe care a trăit-o de la izbucnirea conflictului: „A fost chiar prima zi, pe 24 februarie 2022. Înainte, când am luptat în Donbas, ştiam că Kievul este un loc sigur, unde cei dragi mie erau în siguranţă. Însă din 24 februarie 2022 nici Kievul nu mai era un loc sigur, toată Ucraina devenise o zonă fierbinte. Era înspăimântător. Dacă ocupanţii capturau Kievul, părinţii mei ar fi fost ucişi. Când am reuşit să alungăm inamicii departe de capitală, a devenit mai uşor din punct de vedere moral”, a mai spus ea pentru „Adevărul”.

Chiar dacă a devenit cunoscută în toată lumea pentru sângele ei rece şi pentru precizia cu care lichidează duşmanii, lunetista nu are voie să dezvăluie câte victime a făcut, mai ales că acum lucrează mai mult în birouri. „Voi putea să dezvălui numărul exact doar după încheierea războiului. Însă îţi pot spune că la ora actuală sunt într-o unitate de informaţii, iar principalele îndatoriri ale ofiţerilor de informaţii sunt de a strânge date despre duşman, nu de a trage”, a mai declarat ea. 

7 front lunetista poza sus daca e nevoie 1 jpg

Toată lumea se întreabă cât e de mare teama în timpul unei lupte. Ucraineanca spune că nu e timp de aşa ceva: „Nu este deloc teamă într-o bătălie, deoarece adrenalina lucrează. Într-o confruntare, pur şi simplu îţi faci meseria. E cumva înfricoşător înainte de o bătălie, mai ales înainte de plecare. Dar pot controla această teamă. Fiecare dintre noi are determinare, suntem toţi voluntari, suntem toţi motivaţi şi vrem să ne protejăm ţara, altfel nu am fi aici”.

«Putin nu va muri de moarte bună»

Putin e cel  mai contestat  lider din lume
Putin e cel mai contestat lider din lume

Olena Bilozerska este convinsă că vinovat pentru tot răul din ultimii doi ani este preşedintele rus Vladimir Putin. Pe care l-a descris în câteva fraze: „Putin este o persoană inadecvată care, din cauza ambiţiilor sale imperialiste, poate provoca întreaga lume. Dacă Putin va reuşi să cucerească Ucraina, următoarele sale victime vor fi Moldova, Polonia, ţările baltice şi Finlanda. Putin deja a ameninţat Finlanda pentru că a devenit membră NATO. Cred că Putin nu va muri de moarte bună. Şi din păcate nu va trăi să vadă tribunalul internaţional unde ar trebui să fie judecat. Când elita din Rusia va realiza că regimul lui Putin a devenit neprofitabil, el va fi otrăvit sau ucis în alt mod de către acoliţii săi”, a spus celebra lunestistă pentru „Adevărul”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
image
actualitate.net
image
actualitate.net