10 noi mituri despre coronavirus, demontate de specialiști
Au trecut aproape 7 luni de la apariția primului caz de coronavirus într-o piață din Wuhan, China. De atunci și până în prezent, lucrurile s-au derulat cu o viteză uimitoare. S-a ajuns la 11,5 milioane de îmbolnăviri la nivel global, cercetătorii și medicii sunt într-o luptă contra cronometru cu boala, încă se caută răspunsuri, încă aflăm lucruri noi despre virusul care ne-a schimbat tuturor viețile. Inevitabil, cu viteza cu care s-a răspândit boala, la fel s-au răspândit miturile și teoriile conspirației pe marginea ei. Iată doar 10 dintre cele mai recente.
- Coronavirusul se manifestă ca o pneumonie și afectează plămânii
Medicii italieni au descoperit, în urma autopsiilor efectuate, că pneumonia de care s-a tot vorbit până acum este doar o consecință a infecției cu noul coronavirus. Una nu atât de gravă în comparație cu ceea ce se întâmplă cu adevărat în corpul nostru. Giampaolo Palma, un cardiolog din Salerno citat de Hotnews, susține că virusul afectează în primul rând vasele de sânge, împiedicând circulația normală și ducând la formarea de trombi (cheaguri de sânge). Aceștia nu afectează doar plămânii, ci toate organele interne. Potrivit experților italieni, coronavirusul este o boală inflamatorie sistemică, sângele nu mai poate circula normal în corp, ajunge în cantitate mai mică la plămâni, iar aceștia nu mai reușesc să se aerisească, în ciuda cantității de oxigen eliberată mecanic cu ajutorul ventilatoarelor. De aici problemele respiratorii pe care le au cei care fac complicații.
- Cei care au făcut boala pot sta fără grijă pe viitor
Într-adevăr, capătă un anumit grad de imunitate, însă el categoric nu e pe viață. Majoritatea virusologilor consideră că imunitatea împotriva Covid-19 va dura doar un an sau doi. Sunt nenumărate situații în care bolnavii s-au reinfectat după doar câteva luni, iar explicația este aceea că fie nu se vindecaseră complet, fie nivelul de anticorpi căpătat era scăzut. Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că în acest moment „nu există nicio dovadă că oamenii care au fost infectați cu Covid-19 nu se pot infecta a doua oară”.
- Scanerele termice arată dacă ai virusul
Nu, ele nu pot depista prezența coronavirusului, ci arată doar dacă persoana în cauză are febră, un simptom frecvent al acestei boli. Însă multe persoane sunt purtătoare și asimptomatice.
- Copiii sunt feriți de boală
Fals, virusul nu face selecție în funcție de vârstă și nu ocolește pe nimeni. Copiii nu sunt imuni, ei se pot contamina, doar că în cazul lor simptomele par a fi mai ușoare, datorită sistemului lor imunitar. La adulți pot apărea complicații și din cauza comorbidităților de care suferă.
- Trebuie să stăm mai mult de 10 minute în contact cu un bolnav pentru a ne contamina
Cu cât perioada este mai lungă, cu atât riscul de a contacta virusul e mai mare. Dar la fel de bine ne putem contamina după 3-5 minute, dacă particulele de microbi răspândite de purtător pătrund în sistemul nostru respirator.
- Dacă bei multe lichide calde previi îmbolnăvirea
Încă se mai crede că virusul, odată contactat, staționează o vreme în gât, unde se înmulțește, iar dacă mărești aportul de lichide calde, îl „speli”. În realitate, nu există băutură, caldă sau rece, care să te protejeze de Covid-19.
- Virusul își are originea dintr-un laborator din China
Este doar o teorie a conspirației. Coronavirusul nu e fabricat în laborator, ba chiar există date care arată că nici originea din China nu este sigură. Profesorul Tom Jefferson de la Universitatea Oxford, citat de Mediafax, spune că e foarte posibil ca acest virus să fi fost prezent în toată lumea de mai mulți ani. Descoperirile recente arată urme de Covid-19 în canalizări din Spania, Italia sau Brazilia încă din martie 2019, cu mult înainte de apariția pandemiei în regiunea Wuhan din China.
- Purtarea măștii poate duce la intoxicări cu dioxid de carbon
Multe persoane susțin că nu pot respira cu ele pe nas, le e teamă că dioxidul de carbon pe care îl inspiră le face rău. Trebuie să știți că măștile sanitare se folosesc din 1890 și s-a dovedit că nu restricționează cantitatea de oxigen. De altfel, medicii le poartă o zi întreagă. Probleme pot apărea doar la persoanele care suferă de boli respiratorii.
- Valul 2 va apărea în sezonul rece
După cum ați văzut, virusul se simte foarte bine și se răspândește și la temperaturi de 35 de grade Celsius. De altfel, peste tot în lume, inclusiv în România, valuri noi de focare reapar în diverse zone care inițial dăduseră semne de îmbunătățire. Amploarea valului doi depinde de mai mulți factori: cât de îmbătrânită e populația, în ce proporție e imunizată, ce măsuri se iau. „Dacă am avut o mare masă a populaţiei României imunizată, atunci vom putea spera că următorul val va fi unul de mică amploare şi atunci se va continua ca într-o gripă sezonieră. Dacă avem o populaţie foarte puţin imunizată, putem să ne aşteptăm la un al doilea val foarte puternic”, spunea în urmă cu două luni ministrul Nelu Tătaru.
- Toată lumea va fi obligatoriu vaccinată
Un alt mit este acela că, atunci când va apărea un vaccin, toată lumea va fi obligatoriu vaccinată. Ovidiu Covaciu, fondatorul celui mai mare grup pro-vaccinare din mediul online, a explicat pentru Hotnews că nimeni nu poate fi obligat să se vaccineze, dacă nu dorește. „Atunci când va exista un vaccin, cel mai probabil statul român îl va oferi categoriilor vulnerabile. Dintre acestea, cine nu dorește să-l facă , va risca să ajungă la spital, dacă asta preferă. Pentru ceilalți, vaccinul va fi disponibil pe piața liberă, ceea ce înseamnă că doar cine vrea îl va face”.