Care e riscul unui razboi intre China si Taiwan si cum ne-ar afecta pe noi, romanii
Conflictul din Ucraina s-ar putea să nu fie ultimul conflict în care o superputere economică atacă o țară vecină. În Asia, China a lansat, recent, o serie de exerciții militare de mare anvergură, în apropierea Taiwanului.
Exercițiile militare chineze au loc la o zi după vizita președintelui Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi, la Taipei. Pentru a intimida Taiwan, China a lansat mai multe rachete balistice Dongfeng, în apele din jurul coastelor de nord-est și sub-vest ale Taiwanului.
Ca răspuns, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a activat sistemele de apărare.
Bineînțeles, nici Kremlinul nu putea să stea departe și să nu arunce cu vina pe Statele Unite, așa cum s-a întâmplat și în cazul conflictului din Ucraina. La scurt timp după organizarea exercițiilor militare, Moscova a declarat că China are tot dreptul de a organiza exerciții în jurul Taiwanului.
Citește și: China, mesaje foarte dure la adresa NATO, în plin război în Ucraina. «Ne opunem ferm»
Totuși, cât de periculos ar fi un război între China și Taiwan și, mai important, cum o să ne afecteze un asemenea conflict?
Istoria tensionată dintre China și Taiwan
La finalul celui de Al Doilea Război Mondial, Insula Taiwan s-a aflat sub conducerea Republicii Chineze, sub mișcarea Kuomintang. În urma masacrelor ce au avut loc în 1947, legea marțială a fost declarată în 1949 de către Guvernatorul Provinciei Taiwan, Chen Cheng.
Urmărește și: Cum va împărți războiul din Ucraina lumea în sfere de influență pentru China
La finalul războiului civil chinez, luptătorii anticomuniști s-au retras pe Insula Taiwan, unde și-au dus viața până în ziua de azi. Chiar și așa, tensiunile au rămas destul de ridicate, din cauza visului Chinei de a reîntregi tot poporul chinez într-o singură țară.
Spre deosebire de Rusia, care a avut o istorie bazată pe expansionism și iredentism, China nu și-a părăsit zona de influență, dar a visat mereu la reîntregirea țării.
Încă de la finalul războiului civil din China, unde a câștigat Mao Zedong cu armata lui comunistă, țara a amenințat continuu Taiwan și existența acesteia.
Ce șansă are Taiwan împotriva Chinei
De foarte mulți ani, China s-a dezvoltat profitând de globalizare. De la o țară bazată pe agricultură, Republica Populară Chineză a devenit o superputere globală.
S-ar putea să te intereseze și: Rusia a avut o înțelege cu China de a ataca după Jocurile Olimpice
Chiar și așa, în ultimii ani, Partidul Comunist din China a investit sume considerabile în armament și, bineînțeles, și-a clădit un adevărat imperiu economic, deoarece majoritatea producătorilor din Occident au decis să-și mute fabricile în țara din Asia, deoarece costurile de producție sunt mult mai mici.
Cât despre șansele Taiwanului împotriva Chinei, acestea sunt destul de mici, fără ajutorul Statelor Unite. China are un buget alocat armatei de aproximativ 230 de miliarde de dolari, în timp ce Taiwan are un buget de doar 16 miliarde de dolari.
Nici la capitolul armament Taiwan nu o duce foarte bine. China deține aproximativ 5,250 de tancuri, în timp ce Taiwan are în dotare doar 1,110 tancuri. În materie de artilerie, China deține 5,854 de astfel de echipamente, în timp ce Taiwan are doar 1,667.
Nici la capitolul aerian țara insulară nu o duce foarte bine. China deține aproximativ 3,285 de astfel de avioane, în timp ce Taiwan are doar 741 de avioane.
Cum ne va afecta un război China-Taiwan
Criza semiconductorilor ne-a făcut să vedem cât de importantă este Taiwan în economia globală. Țara insulară deține aproximativ 92% din piața de semiconductori, având monopol pe acest sector.
Atât China, cât și Statele Unite, sunt profund dependente de această piață a semiconductorilor. Un răspuns militar din partea Chinei, mai mult ca sigur, ne va alia precum în cazul Ucrainei, când fiecare țară NATO și UE au impus sancțiuni economice împotriva Rusiei.
La fel ar putea fi cazul și împotriva unui atac al Chinei, Totuși, China este o superputere economică globală, de care fiecare țară are nevoie pentru producția de produse din mai multe categorii.
De amintit, multe țări au decis să-și mute fabricile în China, din cauza globalizării, deoarece costul de producție este mult mai mic, față de prețul pe care l-ar fi plătit în țările lor.
În cazul unui astfel de conflict militar, întreaga piață economică globală s-ar putea afla în criză, din cauza lipsei de semiconductori, dar și din cauza unei superputeri ce nu dorește să mai coopereze cu Occidentul.
Prin prezența pe piața internațională, dar și prin contractele realizate cu Federația Rusă, China poate renunța la anumite contracte cu țări ce fac parte din NATO sau UE.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!