Ce diferențe există între magazinele din Elveția și cele din România: „Asta influențează prețul”
Cei care nu au locuit în ambele țări pot crede că diferențele din magazine sunt minimale. Însă, românii care stau în Elveția mărturisesc că un magazin din faimoasa țară montană este complet diferit față de unul din România, indiferent de care ar fi vorba.

Mulți dintre noi putem avea impresia că diferența dintre un magazin din Elveția și unul din România ține doar de prețuri. Însă, în realitate, lucrurile nu sunt deloc chiar atât de simple. Iar Diana, care locuiește de cinci ani în țara aflată în inima Munților Alpi, a vorbit despre aceste diferențe atât de ușor de sesizat.
În primul rând, atunci când a intrat într-un magazin cash&carry din Elveția, echivalentul unui Metro din țară, ea a spus că nu a fost nevoie să prezinte vreo legitimație, un card de client, sau o dovadă că este persoană juridică.
„Iei ce ai nevoie și pleci”
„Aş putea spune că e pentru toată lumea, fără condiţii. Intri, iei ce ai nevoie și pleci. Nu ai stresul acela că poate nu te lasă să intri dacă n-ai firmă sau dacă ai uitat cardul acasă”, a spus românca din Elveția. În România, deși regulile de acest fel s-au mai relaxat, cei care intră în magazine de tip Metro sau Selgros trebuie să dețină un card de acces.
De asemenea, calitatea și originea produselor sunt o altă diferență remarcată de către româncă. Mai ales atunci când vine vorba despre carne, produsele nu numai că sunt bine organizate, dar informațiile privind proveniența sunt foarte ușor de citit.
Calitatea cărnii diferă enorm
„Aproape toată carnea pe care o găsești aici vine direct din Elveția. Scrie clar pe etichetă: produs crescut şi sacrificat local. Și da, sigur că asta influențează prețul, dar și calitatea e net superioară. Nu am niciun dubiu că e o carne etică, curată, fără compromisuri”, spune românca.
Iar în ce privește prețul, carnea de curcan variază între 51 și 82 de lei pe kilogram. Cea de vită costă între 73 și 260 de lei, în funcție de proveniență, iar puiul poate fi și 57 de lei.
„Ai opțiuni. Mult mai multe decât în România. Și da, e mai scump, dar știi ce mănânci. Aici oamenii chiar țin la standarde, la proveniență locală și la bunăstarea animalelor. Nu cumpără orbeşte doar pentru că e ieftin. Și cred că, în timp, asta educă și gustul, dar și sănătatea populației”, spune Diana.