Cine sunt cei patru astronauți care vor zbura spre Lună după 50 de ani. Unul dintre ei a fost pilot de luptă

Ultima actualizare:

Astronauții care vor conduce prima misiune pe lună cu echipaj din ultimele cinci decenii au fost dezvăluiți ieri. Aceștia au început antrenamentele pentru istoricul zbor lunar Artemis II, care urmează să decoleze în noiembrie 2024, scriu cei de la CNN.

Cei patru astronauți alesi de NASA pentru a ajunge pe lună au fost dezvăluiți. Foto: NASA.
Cei patru astronauți alesi de NASA pentru a ajunge pe lună au fost dezvăluiți. Foto: NASA.

Astronauții sunt Reid Wiseman, Victor Glover și Christina Koch de la NASA și Jeremy Hansen de la Agenția Spațială Canadiană.

Wiseman este un aviator naval decorat, dar și pilot de test, în vârstă de 47 de ani, care a fost selectat pentru prima dată pentru a fi astronaut NASA în 2009. Originar din Baltimore, Maryland, acesta a efectuat un zbor spațial, o călătorie de 165 de zile la Stația Spațială Internațională care fusese lansată la bordul unei rachete rusești Soyuz în 2014. Cel mai recent, Wiseman a fost șef al biroului de astronauți înainte de a demisiona în noiembrie 2022, acest demers făcându-l eligibil pentru o misiune de zbor. Wiseman va servi ca comandant al misiunii Artemis II.

Hansen, pilot de luptă

Hansen, în vârstă de 47 de ani, este un pilot de luptă care a fost selectat de către Agenția Spațială Canadiană pentru antrenamentul de astronauți din 2009. Din Londra, Ontario, Hansen este unul dintre cei patru astronauți canadieni activi, iar recent a devenit primul canadian care a fost pus la conducere.  El va fi primul canadian care a călătorit vreodată în spațiu.

Glove s-a întors din primul său zbor spațial în 2021

Glover este un aviator naval în vârstă de 46 de ani, care s-a întors pe Pământ din primul său zbor spațial în 2021, după ce a pilotat al doilea zbor cu echipaj al navei spațiale Crew Dragon de la SpaceX și a petrecut aproape șase luni la bordul Stației Spațiale Internaționale.

„Este mult mai mult decât cele patru nume care au fost anunțate”, a spus Glover în timpul anunțului de luni la NASA Johnson Space Center din Houston. „Trebuie să sărbătorim acest moment din istoria omenirii. … Este următorul pas în călătoria care va duce omenirea pe Marte.

Glover, născut în Pomona, California, a servit în mai multe escadroane militare din Statele Unite și Japonia în anii 2000 și a finalizat pregătirea pentru pilot de testare cu Forțele Aeriene ale SUA. Când a fost selectat pentru corpul de astronauți NASA în 2013, lucra în Senatul SUA ca membru legislativ. În total, Glover a înregistrat 3.000 de ore de zbor cu peste 40 de avioane.

Prima misiune a lui Glover în spațiu a fost ca parte a echipei SpaceX Crew-1, care s-a lansat pe Stația Spațială Internațională în noiembrie 2020 pentru o ședere de șase luni în laboratorul orbital.

Koch are la activ șase plimbări spațiale

Koch, în vârstă de 44 de ani, este o veterană a șase plimbări spațiale – inclusiv prima plimbare spațială exclusiv feminină din 2019. Ea deține recordul pentru cel mai lung zbor spațial realizat de o femeie, cu un total de 328 de zile în spațiu. Koch este, de asemenea, un inginer electrician care a ajutat la dezvoltarea instrumentelor științifice pentru mai multe misiuni NASA. Koch, originară din Grand Rapids, Michigan, a petrecut și ea un an la Polul Sud, un sejur anevoios care ar putea bine să o pregătească pentru intensitatea unei misiuni lunare.

Despre această misiune

Misiunea Artemis II se va baza pe Artemis I, o misiune de testare fără echipaj care a trimis capsula Orion a NASA într-o călătorie de 1,4 milioane de mile pe luna care sa încheiat în decembrie. Agenția spațială a considerat că acea misiune este un succes și încă lucrează pentru a revizui toate datele colectate.

Dacă totul merge conform planului, Artemis II va decola în jurul lunii noiembrie 2024. Membrii echipajului, prinși în interiorul navei spațiale Orion, vor lansa deasupra unei rachete Space Launch System dezvoltată de NASA de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Călătoria este de așteptat să dureze aproximativ 10 zile și va trimite echipajul dincolo de Lună, mai departe decât a călătorit orice om în istorie, deși distanța exactă nu a fost încă determinată.

Distanța exactă dincolo de Lună va depinde de ziua decolării și de distanța relativă a Lunii față de Pământ la momentul misiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al NASA, Kathryn Hambleton.

După ce înconjoară Luna, nava spațială se va întoarce pe Pământ pentru o aterizare prin stropire în Oceanul Pacific.

Artemis II este de așteptat să deschidă calea pentru misiunea Artemis III la sfârșitul acestui deceniu, despre care NASA a promis că va pune prima femeie și persoană de culoare pe suprafața lunii. De asemenea, va marca prima dată când oamenii au aterizat pe Lună de la încheierea programului Apollo în 1972.

Misiunea Artemis III este de așteptat să decoleze mai târziu în acest deceniu. Dar o mare parte din tehnologia pe care o va necesita misiunea, inclusiv costume spațiale pentru mersul pe Lună și un aterizare lunar pentru a transporta astronauții la suprafața Lunii, este încă în dezvoltare.

NASA vizează o dată de lansare în 2025 pentru Artemis III, deși inspectorul general al agenției spațiale a spus deja că întârzierile vor împinge probabil misiunea până în 2026 sau mai târziu.

Agenția spațială a căutat să readucă oamenii pe Lună de mai bine de un deceniu. Programul Artemis a fost conceput pentru a deschide calea către stabilirea unui avanpost lunar permanent, permițând astronauților să trăiască și să lucreze mai adânc în spațiu pe termen lung, în timp ce NASA și partenerii săi creează calea către trimiterea primilor oameni pe Marte.

Alegerea astronauților

Vanessa Wyche, directorul Centrului Spațial Johnson al NASA, a refuzat să ofere detalii CNN despre procesul de selecție. Dar ea a subliniat diversitatea echipajului Artemis II, care include bărbați și femei, mai degrabă decât doar un personal de piloți de testare bărbați albi, așa cum a fost cazul misiunilor istorice din trecut.

Pot să vă spun, toți au încă lucrurile potrivite”, a spus Wyche. „Avem cerințe diferite de cele pe care le aveam când aveam doar piloți de testare” în misiunile inaugurale.

Koch a spus într-un interviu cu Ed Lavandera de la CNN că grupul a aflat că au fost selectați în urmă cu câteva săptămâni.

Toți am fost trimiși la o întâlnire care era în calendarele noastre sub un alt pretext care nu părea la fel de înalt ca cel care urma să fie”, a spus Koch. „Și întâmplător doi dintre noi am întârziat foarte mult la acea întâlnire.

Ea a spus că oferta a făcut-o „mută”. „Este cu adevărat o onoare”, a adăugat ea. „Este o onoare – nu să ajung în spațiu – ci pentru că este uimitor să fac parte din această echipă care se întoarce pe Lună și pe Marte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net