Coronavirus în toată Europa. Cum au explodat îmbolnăvirile în statele europene
”Uitaţi-vă bine la Italia! Peste două săptămâni vom fi şi noi în această situaţie”. Acesta este avertismentul dat de medicii englezi în contextul extinderii în Europa a epidemiei de coronavirus. Declaraţiile lor îi îngrijorează însă pe toţi europenii, deoarece se regăsesc perfect în acest tablou.
Englezii au luat cu asalt magazinele. Camera Inferioară a Parlamentului spaniol şi-a suspendat activitatea. Un general din conducerea armatei poloneze a fost depistat cu virusul ucigaş după ce s-a întors din Germania. Franţa analizează închiderea şcolilor. Cipru a închis cel mai mare spital din insulă din cauza contaminării. Piesele acestui puzzle îngrozitor formează un tablou greu de imaginat, dar care a devenit realitate. Nu mai există stat din Europa fără cazuri de coronavirus, iar evoluţia îmbolnăvirilor a arătat, în multe cazuri, faptul că măsurile au fost luate târziu sau nu au fost respectate.
În Italia s-a ajuns la 631 de decese provocate de coronavirus
Iată cum arată datele prezentate de europarlamentarul Siegfried Mureşan, conform hotnews.ro: Primele 2 cazuri de coronavirus au apărut în 31 ianuarie. În 22 februarie, în Italia erau 9 cazuri de coronaviurs. O zi mai târziu, în 23 februarie, erau deja 76 de cazuri, iar în 24 februarie - 124 de cazuri. În seara de 10 martie s-a anunțat un bilanț cutremurător: peste 9100 de contaminări și 631 de decese.
În Spania, în 24 februarie erau 2 cazuri. Astăzi sunt peste 1.600 de cazuri şi 35 de decese.În Germania, pe 24 februarie erau 16 cazuri. Astăzi sunt peste 1.200 de cazuri, iar luni, 9 martie, au apărut primele 2 decese.În Franţa, în 24 februarie, erau 12 cazuri. Acum sunt peste 1.600 de cazuri şi 30 de decese.
În Belgia (ţară cu jumătate din populaţia României), în 24 februarie era un singur caz, iar astăzi sunt peste 250 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19.Conform europarlamentarului citat, în România, unde sunt în prezent 29 de cazuri confirmate de coronavirus, măsurile luate de autorităţi - blocarea tuturor zborurilor din Italia, interzicerea evenimentelor cu mai mult de 1.000 de participanţi, închiderea şcolilor, suspendarea transportului rutier de persoane înspre şi dinspre Italia - vor contribui la oprirea răspândirii bolii.
În timp ce anumite ţări din Europa par să se apropie de „vârful” epidemiei, în China, ţara în care a început ”nebunia”, lucrurile par să se liniştească. Preşedintele chinez Xi Jinping s-a dus în Wuhan, epicentrul focarului de coronavirus, pentru a face o inspecţie a operaţiunilor de control şi prevenire a epidemiilor, a informat agenţia de ştiri Xinhua. Această călătorie are loc în condiţiile în care China a raportat marţi cel mai mic număr de cazuri noi de când au început să fie publicate raportări zilnice despre infecţii, în urmă cu şapte săptămâni. Autorităţile chineze din domeniul sănătăţii au raportat 19 cazuri noi de coronavirus şi 17 decese la nivel naţional, potrivit statisticilor publicate marţi de Comisia Naţională de Sănătate. 17 dintre noile cazuri şi toate noile decese au fost înregistrate în provincia Hubei, unde a apărut boala.
Covid-19 a apărut în decembrie 2019
Covid-19 s-a manifestat, pentru prima dată, în decembrie anul trecut. În momentele de virulenţă maximă, în China au fost înregistrate zilnic mii de cazuri noi şi peste o sută de decese. Într-o singură zi din februarie, numai în Hubei autorităţile au raportat peste 14.000 de cazuri noi şi 242 de decese. În întreaga Chină, au murit 3136 de persoane din cauza Covid-19. Coreea de Sud a raportat, de asemenea, ieri, o încetinire a răspândirii virusului cu 131 de cazuri noi, cea mai mică creştere zilnică a cazurilor confirmate în două săptămâni.