Cutremur cu magnitudinea 6,2 în largul Insulei indoneziene Sulawesi

26 iulie 2021
article img
Un seism cu magnitudinea de 6,8 s-a produs în apropiere de coasta Port-OlrySursă foto: Arhivă Click!

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a avut loc luni în largul Insulei Sulawesi, în Indonezia, anunţă institutul american de geofizică USGS, însă fără să declanşeze o alertă de tsunami.

Seismul a avut loc la o adâncime de zece kilometri, la aproximativ 100 de kilometri vest de oraşul Luwuk, la Golful Tomini, în partea de nord a marii insule indoneziene. Cutremurul a fost resimţit în oraşul Palu, la aproximativ 200 de kilometri de epicentru. 

Cutremure şi erupţii vulcanice sunt frecvente în Indonezia, situată pe Centura de Foc a Pacificului, un arc vulcanic situat în jurul bazinului Pacificului, care se întinde, de partea asiatică, din Japonia şi până către Asia de Sud-Est.

În ianuarie, peste 100 de persane au murit pe Insula Sulawesi, iar alte mii au rămas fără case în urma altui cutremur de magnitudinea 6,2.

Oraşul de coastă Mamuju, capitala provincei Sulawesi de Vest, a fost devastat atunci.

Acest cutremur a provocat panică în rândul locuitorilor din vestul insulei, devastată în 2018 de un cutremur foarte puternic, urmat de un tsunami, soldat cu 4.300 de morţi.

Arhipelagul indonezian rămâne marcat de cutremurul de la 26 decembrie 2004, cu o magnitudine de de 9,1, în largul Insulei Sumatra, care a provocat un tsunami uriaş, soldat cu 220.000 de morţi în regiune, dintre care aproximativ 170.000 în Indonezia.