Decizie surprinzătoare luată în Indonezia. De ce bătrânii nu sunt prioritari pentru vaccinarea anti-Covid-19

5 ianuarie 2021
article img
Indonezia își va vaccina mai întâi forța de muncă, și apoi vârstniciiSursă foto: Shutterstock

Programul de vaccinare în masă contra Covid-19 va începe în Indonezia săptămâna viitoare, după ce agenția pentru medicamente din această țară cu circa 270 de milioane de locuitori își va da acordul, în condițiile în care 700.000 de doze de vaccin deja au fost distribuite pentru administrare. Autoritățile au decis ca primele persoane vaccinate să fie cele care reprezintă forța de muncă, nu personalul medical. De ce au luat această decizie neobișnuită?

Decizia Indoneziei de a-i considera prioritari pe adulții din forța de muncă, nu pe vârstnicii mai vulnerabili în fața coronavirusului, sau pe cadrele medicale a fost luată cu scopul de a atinge rapid imunitatea de grup și a revigora economia, relatează Hotnews.ro.

”Adulții care muncesc sunt în general mai activi, mai sociabili și călătoresc mai mult, așa că această strategie ar trebui să reducă transmiterea comunitară mai repede decât vaccinarea persoanelor vârstnice”, a explicat profesorul Dale Fisher de la școala de medicină Yong Loo Lin a Universității din Singapore. ”Bineînțeles că oamenii mai în vârstă riscă mai mult să facă o formă severă a bolii sau să moară, așa că vaccinarea lor are și ea o justificare. Consider că ambele strategii au argumentele lor”, a adăugat acesta.

Indonezia, care intenționează să înceapă campania de imunizare cu vaccinul chinezesc Sinovac în cursul săptămțnii viitoare, susâine că nu deține suficiente date despre eficacitatea vaccinului în cazul persoanelor în vârstă, acesta fiind unul dintre motivele printre care acestea nu sunt prioritare în ceea ce privește vaccinarea.