E clar! Zborul din Ucraina, doborât de o rachetă rusească
Zborul Malaysia Airlines MH17 a fost doborât de o rachetă rusească Buk, arată raportul întocmit de Comisia Olandeză pentru siguranţa transporturilor, dat publicităţii marţi (13 octombrie). Conform comisiei, avionul prăbuşit în estul Ucraina în iulie 2014 s-a dezintegrat în aer după ce a fost lovit de rachetă.
Raportul analizează patru probleme, şi anume ce a cauzat dezintegrarea avionului în zbor; de ce zbura într-o regiune de conflict; de ce au fost nevoite unele rude să aştepte patru zile pentru a primi confirmarea oficială a morţii celor apropiaţi aflaţi la bord şi în ce măsură erau conştienţi pasagerii şi membrii echipajului de ceea ce se întâmpla în ultimele momente.
Racheta a lovit partea din faţă a aeronavei, iar celelalte părţi s-au dezintegrat. Raportul nu spune cine a lansat racheta, dar menţionează că spaţiul aerian din estul Ucrainei ar fi trebuit închis, conform bbc.com.
"Dezintegrarea avionului în apropierea frontierei Ucrainei cu Rusia a fost rezultatul detonării unei rachete. Explozia a avut loc în partea stângă a avionului. A fost o rachetă de tip Buk 9N314M, din seria 9M38. Spaţiul aerian al Ucrainei ar fi trebuit să fie închis în acel moment. Dar niciuna dintre părţile implicate nu a recunoscut riscul conflictului militar de la sol. Alte 16 avioane şi elicoptere militare fuseseră doborâte în Ucraina cu câteva săptămâni înainte, unele chiar de la altitudini mai mari", a decalart preşedintele comisiei, Tijbbe Joustra.
O anchetă penală separată, condusă de olandezi, se desfăşoară în continuare, iar rezultatele ei urmează să fie publicate peste mai multe luni.
Pasagerii au fost conştienţi după explozia rachetei?
La bordul avionului se aflau 298 de oameni, dintre care 196 de olandezi. Conform raportului, cei trei membri din cabină au murit instant în urma exploziei. Însă nu e clar când au murit restul pasagerilor, iar raportul nu exclude posibilitatea ca unii să fi fost conştienţi până în momentul în care avionul s-a izbit de sol.
Comisia a prezentat concluziile raportului familiilor victimelor, înainte de a le da publicităţii. Tatăl uneia dintre victime a declarat, pentru BBC, că i se pare improbabil ca persoanele aflate în avion să fi ştiut ce se întâmplă în acele clipe.
Raportul, contrazis de ruşi
Compania rusă care produce rachetele Buk, Almaz-Antey, a respins acuzaţiile.
Ucraina şi state occidentale susţin că această rachetă a fost lansată de către trupe ruseşti sau de către separatişti proruşi susţinuţi de Moscova. Aceste acuzaţii s-au concentrat asupra unui sistem antirachetă de tip Buk, produs de ruşi în mai multe variante.
Almaz-Antey a anunţat în iunie că o anchetă preliminară sugerează că avionul a fost doborât de un model de Buk care nu se mai află în servciul armatei ruse.