George Floyd, înmormântat ca un erou. Mii de oameni au venit la funeraliile bărbatului afro-american ucis de un poliţist alb

9 iunie 2020
article img
Funeraliile lui George Floyd au avut loc la HoustonFoto: Epa-Efe

Mii de persoane au stat la coadă pentru a se reculege la sicriul lui George Floyd, printre care şi politişti. În acest timp, protestele împotriva rasismului, pe care le-a declanşat, continuă în toată lumea.

Bărbatul de culoare, de 46 de ani, care a murit în timp ce era arestat, în ziua de 25 mai 2020, în Minneapolis, a fost înmormântat, marţi, 9 iunie,, ca un erou în Houston, oraşul în care a copilărit, alături de mama sa.

article img
Rodney şi Philonise Floyd, fraţii lui George Floyd, au purtat alb la înmormântarefoto: AFP

Familia şi prietenii l-au condus pe ultimul drum, alături de politicieni şi celebrităţi. Canditatul democrat la alegerile prezidenţiale, Joe Biden, a ţinut un discurs prin videoconferinţă în timpul slujbei, iar actorii Jamie Foxx şi Channing Tatum au fost şi ei prezenţi în sală.

article img
Joe Biden a ţinut un discurs prin videoconferinţă la înmormântarea lui George Floydfoto: AFP

Ceremonia a fost una privată. Afară, însă, sute de oameni s-au adunat cu pancarde cu mesaje precum "Vieţile de culoare contează" sau "Suntem împreună datorită lui George Floyd". Poliţişti din cadrul Universităţii de Sud din Texas, prima universitate afro-americană, au stat de veghe la uşile bisericii, cu maşti de protecţie cu chipul lui Floyd.

article img
Memberi ai deparatamentului de poliţie din cadrul Universităţii de Sud din Texas au participat la înmormântarefoto: AFP

La funeralii s-a impus restricţia de a participa maximum de 500 persoane, dar mii de oameni au fost prezenţi la priveghiul din faţa bisericii care a avut loc pe 8 iunie, iar slujbe au fost ţinute şi în Minneapolis, pe 4 iunie şi în Carolina de Nord, pe 6 iunie. 

article img
La slujbă au participat doar 500 de oameni, conform restricţiilor impuse de pandemiefoto: AFP

Floyd a murit în timp ce un poliţist a stat cu genunchiul pe ceafa lui timp de aproape nouă minute. Poliţistul Derek Chauvin (44 de ani), care l-a omorât, în timpul arestării, pentru că ar fi folosit o bancnotă falsă la cumpărături, riscă până la 25 de ani închisoare. Justiţia i-a fixat o cauţiune de 1,23 milioane $, dacă vrea să fie liber până la proces.

article img
Funeraliile lui George Floyd au avut loc la HoustonFoto: Profimedia