9 mai este ziua Europei. Care este semnificaţia istorică a acestei zile

9 mai 2022

├Än anul 1949, a fost fondat Consiliul Europei, pe 5 mai. A fost un prim pas, dup─â ├«ncheierea celui de-al Doilea R─âzboi Mondial pentru ├«nfiin╚Ťarea alian╚Ťei cunoscut─â ast─âzi drept Uniunea European─â.

COVID 19 / Uniunea European─â ├«╚Öi ├«nchide grani╚Ťele pentru cet─â╚Ťenii non UE  jpeg
Steagul Uniunii Europene

Astfel, ├«n 1985, liderii europeni, ├«ntruni╚Ťi ├«n cadrul Summitului de la Milano, au stabilit ├«nfiin╚Ťarea Comunit─â╚Ťilor Europene, transformate ulterior ├«n Uniunea European─â ÔÇô UE, care au adoptat steagul utilizat p├ón─â atunci de Consiliul Europei.

Ziua de 9 mai, în istorie

Data de 9 mai a fost stabilit─â drept ÔÇ×Ziua EuropeiÔÇŁ, care comemora ÔÇ×Declara╚Ťia SchumanÔÇŁ. Fostul ministru francez de externe, Robert Schuman a propus, la 9 mai 1950, fuziunea industriilor de o╚Ťel ╚Öi c─ârbuni a Fran╚Ťei, Germaniei de Vest ╚Öi a altor state, duc├ónd la crearea ÔÇ×Comunit─â╚Ťii Europene a C─ârbunelui ╚Öi O╚ŤeluluiÔÇŁ.

Evenimentul a fost un pas fundamental pentru istoria Europei, fiind creat─â o nou─â form─â de organizare ╚Öi cooperare a statelor vecine de pe ÔÇ×b─âtr├ónul continentÔÇŁ. Tocmai de aceea, Schuman este considerat unul dintre p─ârin╚Ťii fondatori ai Uniunii Europene.

Cum a fost aleas─â Ziua Europei

Ini╚Ťiativa, promovat─â ╚Öi adoptat─â la scurt timp dup─â ├«ncheierea celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, avea un scop bine fundamentat. O colaborare str├óns─â a industriilor europene putea s─â duc─â la evitarea unor poten╚Ťiale conflicte militare pe continent.

De altfel, Jean Monnet, autorul planului Uniunii Europene, a urm─ârit exact acest aspect.

Așadar, la 5 mai este sărbătorit Consiliul Europei și pe 9 mai este celebrată Uniunea Europeană.

Sărbătoare oficială în Europa

Ziua de 9 mai ÔÇô Ziua Europei a fost declarat─â s─ârb─âtoare oficial─â de Parlamentul European, ├«n toamna anului 2008.

Ziua Europei este considerat─â un simbol european care promoveaz─â unitatea ╚Öi pacea, ├«n r├óndul cet─â╚Ťenilor Uniunii ╚Öi nu numai.

╚śI UCRAINA S─éRB─éTORE╚śTE ZIUA EUROPEI

9 mai ÔÇô Ziua Europei este s─ârb─âtorit─â ├«n fiecare stat al UE, prin diverse manifest─âri culturale, dar ╚Öi ├«n statele vecine. Turcia, de exemplu, recunoa╚Öte aceast─â s─ârb─âtoare, guvernul din aceast─â ╚Ťar─â promov├ónd, de asemenea, valorile fundamentale ale UE.

╚śi Ucraina s─ârb─âtore╚Öte, de asemenea, Ziua Europei, ├«n cea de-a treia s├ómb─ât─â a lunii mai, ├«n fiecare an.

DECLARAȚIA DE INDEPENDENȚĂ A ROMÂNIEI, CITITĂ PE 9 MAI

Pentru Rom├ónia, data de 9 mai are o dubl─â semnifica╚Ťie. ├Än 1877, Mihail Kog─âlniceanu rostea la aceast─â dat─â, ├«n plenul Adun─ârii Deputa╚Ťilor, Declara╚Ťia de Independen╚Ť─â a Rom├óniei.

Documentul atesta ├«nscrierea ╚Ť─ârii pe harta Europei, fiind fundamental ├«n ob╚Ťinerea independen╚Ťei ╚Ť─ârii fa╚Ť─â de Imperiul Otoman.

Institutul Cultural Rom├ón a preg─âtit cu ocazia 9 Mai ÔÇô Ziua Europei o serie de evenimente tematice.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

1 johnny depp amber heard jpg jpeg
survivor tj nedelcu png
3alex nedelcu survivor png
1 insula iubirii 1 jpg jpeg
ispita bianca pop beata crita sparg restaurantul 463978 webp
Sorin Oprescu a fost s─âltat de masca╚Ťi din casa lui, ├«n septembrie 2015, dup─â ce tocmai primise mit─â 25 000 de euro jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
oameni cu masti de protectie pe strada
FotoJet (2) jpg
FotoJet (1) jpg
evoli boala tigari electronice jpeg
Sorin Oprescu a fost s─âltat de masca╚Ťi din casa lui, ├«n septembrie 2015, dup─â ce tocmai primise mit─â 25 000 de euro jpeg
ion tiriac jpg