Misiune dificilă în Afganistan. Un singur român a putut fi evacuat până acum

evacuare roman afganistan1 jpeg
Imagini de la misiunea de evacuare din Kabul, desf─â╚Öurat─â ├«n cursul nop╚Ťii de miercuri, 18 augustfoto: MApN

Un singur cet─â╚Ťean rom├ón a fost preluat ╚Öi evacuat miercuri noaptea de pe aeroportul din Kabul, a anun╚Ťat ├«n aceast─â diminea╚Ť─â Ministerul Ap─âr─ârii. Aeronava C-130 Hercules a For╚Ťelor Aeriene Rom├óne a╚Öteapt─â la Islamabad (Pakistan) s─â recupereze ╚Öi al╚Ťi cet─â╚Ťeni care doresc repatrierea.

Este haos pe aeroportul din Kabul, Afganistan, singurul punct ├«n care se afl─â ÔÇ×arca de salvareÔÇŁ a miilor de oameni ce caut─â s─â fug─â din calea talibanilor. Fiecare ├«ncearc─â s─â prind─â un loc ├«n avioanele venite din toat─â lumea s─â-i preia ╚Öi s─â-i salveze. Rom├ónia a trimis ╚Öi ea mar╚Ťi o aeronav─â C-130 Hercules a For╚Ťelor Aeriene Rom├óne pentru a prelua 15 cet─â╚Ťeni rom├óni. A aterizat miercuri, 18 august, ├«n condi╚Ťii de siguran╚Ť─â, ╚Öi a preluat un singur pasager, angajat al unei agen╚Ťii NATO.

Restul românilor nu au putut ajunge la punctul de preluare de la Kabul

ÔÇ×Condi╚Ťiile de securitate deosebit de dificile din Kabul au f─âcut ca accesul altor grupuri de cet─â╚Ťeni rom├óni spre aeroport s─â nu poat─â fi realizat p├ón─â la momentul prezen╚Ťei aeronavei militare pe aeroport. Este de precizat, de asemenea, c─â accesul c─âtre aeroport este ├«ngreunat ╚Öi de procedurile de verificare de la diferite puncte de control ╚Öi de num─ârul ridicat de persoane interesate s─â ajung─â la aeroport. De altfel, exist─â ╚Öi al╚Ťi cet─â╚Ťeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi prelua╚Ťi de aeronavele trimise de statele lorÔÇŁ, au explicat, printr-un comunicat, reprezentan╚Ťii MApN.

image
Este haos ├«n jurul aeroportului din Kabul, unde mii de oameni ├«ncearc─â s─â intre ╚Öi s─â prind─â un loc ├«n ÔÇ×avioanele vie╚ŤiiÔÇŁ

Av├ónd ├«n vedere faptul c─â cea mai mare parte a cet─â╚Ťenilor rom├óni care au optat pentru evacuare se afl─â ├«n loca╚Ťii din afara aeroportului interna╚Ťional, autorit─â╚Ťile rom├óne au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor c─âtre aeroport. ├Äntre timp, aeronava militar─â ├«i a╚Öteapt─â sta╚Ťionat─â la Islamabad, fiind preg─âtit─â s─â se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cet─â╚Ťeni rom├óni atunci c├ónd ace╚Ötia vor ajunge ├«n aeroportul interna╚Ťional. ÔÇ×Cet─â╚Ťeanul evacuat va fi g─âzduit momentan la Islamabad, urm├ónd a fi repatriat, dup─â finalizarea misiunii aeronavei rom├óne. Este de subliniat c─â situa╚Ťia de securitate din Kabul este complex─â ╚Öi fluid─â, ceea ce implic─â adaptarea constant─â a planului de evacuare, ├«n func╚Ťie de diver╚Öi factori, care au propria dinamic─â. MApN este ├«n permanent─â leg─âtur─â cu celelalte structuri cu responsabilit─â╚Ťi ├«n gestionarea crizei astfel ├«nc├ót evacuarea, protec╚Ťia ╚Öi transportul persoanelor s─â se desf─â╚Öoare ├«n condi╚Ťii de siguran╚Ť─âÔÇŁ, mai precizeaz─â autorit─â╚Ťile.

Avem 33 de români în Afganistan

Potrivit analistului politic ╚Öi militar Radu Tudor, ├«n Afganistan sunt, ├«n total, 33 de cet─â╚Ťeni rom├óni, angaja╚Ťi ai unor institu╚Ťii interna╚Ťionale sau companii private. 15 dintre ei ╚Öi-au exprimat dorin╚Ťa de a pleca din Kabul cu aeronava C-130 Hercules. Ceilal╚Ťi sunt implica╚Ťi ├«n diverse misiuni ale angajatorilor ce presupun ├«nc─â prezen╚Ťa lor, unii fiind implica╚Ťi chiar ├«n opera╚Ťiunile de evacuare ale cet─â╚Ťenilor occidentali ╚Öi afgani.

P├ón─â ieri, 18 august, aproximativ 2.500 de diploma╚Ťi ╚Öi civili str─âini ╚Öi afgani au fost evacua╚Ťi cu aeronavele militare. Reprezentan╚Ťi ai Pentagonului au explicat c─â nu vor putea salva ├«ntreaga popula╚Ťie ╚Öi c─â vor acorda tot sprijinul afganilor care risc─â s─â suporte furia talibanilor.

cub cub anamaria prodan lauren╚Ťiu reghecampf png
brenciu si nevasta jpg
image jpeg
cub laurette png
sotie cumpanasu jpg
image png
image png
anca serea jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Prezentare formular digital PLF - 18 dec 2021 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
incendiu de padure grecia jpeg
image png
image png
Plaja 2 Mai (24) jpg
foto   amenzi mai mari rovinieta  jpg