Misiune dificilă în Afganistan. Un singur român a putut fi evacuat până acum

Ultima actualizare:

    Imagini de la misiunea de evacuare din Kabul, desfășurată în cursul nopții de miercuri, 18 augustfoto: MApN
Imagini de la misiunea de evacuare din Kabul, desfășurată în cursul nopții de miercuri, 18 augustfoto: MApN

Un singur cetățean român a fost preluat și evacuat miercuri noaptea de pe aeroportul din Kabul, a anunțat în această dimineață Ministerul Apărării. Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române așteaptă la Islamabad (Pakistan) să recupereze și alți cetățeni care doresc repatrierea.

Este haos pe aeroportul din Kabul, Afganistan, singurul punct în care se află „arca de salvare” a miilor de oameni ce caută să fugă din calea talibanilor. Fiecare încearcă să prindă un loc în avioanele venite din toată lumea să-i preia și să-i salveze. România a trimis și ea marți o aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române pentru a prelua 15 cetățeni români. A aterizat miercuri, 18 august, în condiții de siguranță, și a preluat un singur pasager, angajat al unei agenții NATO.

Restul românilor nu au putut ajunge la punctul de preluare de la Kabul

„Condițiile de securitate deosebit de dificile din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei militare pe aeroport. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport. De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor”, au explicat, printr-un comunicat, reprezentanții MApN.


    Este haos în jurul aeroportului din Kabul, unde mii de oameni încearcă să intre și să prindă un loc în „avioanele vieții”
Este haos în jurul aeroportului din Kabul, unde mii de oameni încearcă să intre și să prindă un loc în „avioanele vieții”

Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport. Între timp, aeronava militară îi așteaptă staționată la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional. „Cetățeanul evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat, după finalizarea misiunii aeronavei române. Este de subliniat că situația de securitate din Kabul este complexă și fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcție de diverși factori, care au propria dinamică. MApN este în permanentă legătură cu celelalte structuri cu responsabilități în gestionarea crizei astfel încât evacuarea, protecția și transportul persoanelor să se desfășoare în condiții de siguranță”, mai precizează autoritățile.

Avem 33 de români în Afganistan

Potrivit analistului politic și militar Radu Tudor, în Afganistan sunt, în total, 33 de cetățeni români, angajați ai unor instituții internaționale sau companii private. 15 dintre ei și-au exprimat dorința de a pleca din Kabul cu aeronava C-130 Hercules. Ceilalți sunt implicați în diverse misiuni ale angajatorilor ce presupun încă prezența lor, unii fiind implicați chiar în operațiunile de evacuare ale cetățenilor occidentali și afgani.

Până ieri, 18 august, aproximativ 2.500 de diplomați și civili străini și afgani au fost evacuați cu aeronavele militare. Reprezentanți ai Pentagonului au explicat că nu vor putea salva întreaga populație și că vor acorda tot sprijinul afganilor care riscă să suporte furia talibanilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net