Misterul virusului ucigaș. De ce coronavirusul îi ocolește pe copii

18 februarie 2020
copii coronavirus china jpeg
Copiii se pot vindeca mai repede de coronavirusfoto: Getty Images

Coronavirusul ucide sute de oameni ├«n fiecare zi. ├Äns─â cea mai mare rat─â a deceselor se ├«nt├ólne╚Öte la persoanele ├«n v├órst─â ╚Öi pe cei care au comorbidit─â╚Ťi. Se pare ├«ns─â c─â virusul uciga╚Ö ├«i ocole╚Öte pe copii. Speciali╚Ötii ├«ncearsc─â s─â elucideze misterul acesta, care ar putea s─â ├«i ajute ├«n combaterea bolii.

Autorit─â┼úile sanitare chineze au publicat detalii despre mai mult de 70.000 de cazuri de infectare cu Covid-19, ├«n cel mai amplu studiu realizat de la izbucnirea epidemiei, la finalul anului 2019. Cele mai recente cifre oficiale arat─â 1.873 de decese ┼či 72.436 de cazuri de ├«mboln─âvire.

În cazul copiilor până în 9 ani nu au existat decese

Rapoartele medicale transmise de autorit─â╚Ťile chineze ╚Öi citate de news.ro, arat─â c─â 80,9% dintre infec┼úii au fost clasificate ca u┼čoare, 13,8%, severe, iar 4,7%, critice; cea mai mare rat─â de decese a fost ├«nregistrat─â la persoane cu v├órste de peste 80 de ani (14,8%), ├«n cazul copiilor cu v├órste de p├ón─â la 9 ani nu au existat decese, iar ├«n cazul persoanelor cu v├órste de p├ón─â la 39 de ani, rata mortalit─â┼úii a fost de 0,2%; pacien┼úii care sufer─â de boli cardiovasculare prezint─â cel mai mare risc, urma┼úi de cei bolnavi de diabet, boli respiratorii cronice ┼či hipertensiune.

Izbucnirea coronavirusului din China a adus multe pagube materiale ╚Öi pierderi de via╚Ťi omene╚Öti. P├ón─â acum, o anumit─â categorie de persoane nu a fost grav afectat─â: copiii.  Nu este vorba despre o imunitate a timerilor ╚Öi copiilor la acest virus. Printre cei infecta╚Ťi, cel pu╚Ťin doi nou-n─âscu╚Ťi au fost infecta╚Ťi cu Covid-19, se arat─â ├«n rapoartele oficiale citate de livescience.com.

Dar pu╚Ťini copii sunt printre cei suficient de bolnavi pentru a fi diagnostica╚Ťi cu coronavirus, potrivit unui articol publicat pe 5 februarie ├«n Jurnalul Asocia╚Ťiei Medicale Americane. Conform informa╚Ťiilor analizate ├«n acel articol - ╚Öi datele se schimb─â rapid odat─â cu evolu╚Ťia focarului - v├órsta medie a pacien╚Ťilor ├«n v├órst─â, ├«ntre 49 ╚Öi 56 de ani.

Misterul vindecărilor rapide de coronavirus ar sta în imunitatea copiilor

Nu este deloc clar de ce copiii par s─â ocoleasc─â cele mai grave efecte ale Covid -19. Se pare c─â este vorba despre sistemul imunitar care poate lupta cu bolile infec╚Ťioase, de la cele cunoscute, cum ar fi varicela ╚Öi rujeola, p├ón─â la nou ap─ârute, inclusiv sindromul respirator acut sever (SARS) ╚Öi sindromul respirator din Orientul Mijlociu.

ÔÇ×Nu ├«n╚Ťelegem pe deplin fenomenul - poate fi datorit─â diferen╚Ťelor ├«n r─âspunsurile imune ale copiilor ├«n compara╚Ťie cu adul╚ŤiiÔÇŁ, a spus dr. Andrew Pavia, ╚Öeful diviziei de boli infec╚Ťioase pediatrice de la Universitatea din Utah, pentru Live Science. ÔÇ×O ipotez─â este c─â r─âspunsul imun ├«nn─âscut al organismului, care este r─âspunsul timpuriu, orientat ├«n general pe grupuri de agen╚Ťi patogeni ╚Öi care tinde s─â fie mai activÔÇŁ, a precizat medicul.

Cum combat copii boala infec╚Ťioas─â

Sistemul imunitar innascut este prima linie de ap─ârare ├«mpotriva agentilor patogeni. Celulele din acest sistem r─âspund imediat la invadatorii str─âini. (├Än schimb, sistemul imun adaptativ, ├«nva╚Ť─â s─â recunoasc─â agen╚Ťi patogeni specifici, dar dureaz─â mai mult pentru a se al─âtura b─ât─âliei.) Dac─â r─âspunsul imunitar ├«nnascut este mai puternic la copiii expu╚Öi la coronavirus, ei pot lupta ├«mpotriva infec╚Ťiei mai u╚Öor dec├ót adul╚Ťii, suferind doar simptome u╚Öoare. 

Krys Johnson, un epidemiolog la Colegiul de S─ân─âtate Public─â din cadrul Universit─â╚Ťii Temple, a ar─âtat c─â  diferen╚Ťe de simptomatologie la copii ╚Öi adul╚Ťi au fost v─âzute ╚Öi la alte coronavirusuri, inclusiv SARS ╚Öi MERS.

" ├Än ceea ce prive╚Öte coronavirusurile emergente, nu putem spune c─â cei mici nu au simptome deloc. Dezvolt─â, de fapt, o pneumonie viral─âÔÇŁ, a explicat Krys Johnson pentru Live Science, referindu-se la prezen╚Ťa lichidului infectat ├«n pl─âm├óni.  "Dar, deoarece sistemele lor imunitare sunt at├ót de robuste, nu sunt la fel de afecta╚Ťi ca adul╚Ťii".

Exist─â ╚Öi alte motive posibile, dincolo de puterea sistemului imunitar ├«nn─âscut, care ar putea explica aceast─â rezisten╚Ť─â. Copiii ar putea avea c─âi respiratorii mai s─ân─âtoase, deoarece au fost expu╚Öi la mai pu╚Ťin fum de ╚Ťigar─â ╚Öi poluarea aerului dec├ót adul╚Ťii.  De asemenea, copiii sunt mai s─ân─âto╚Öi, ├«n general, ei av├ónd mai pu╚Ťine afec╚Ťiuni cronice.

Copiii sunt mai rezisten╚Ťi ┬áca adul╚Ťii la bolile virale

Spre compara╚Ťie, cu alte infec╚Ťii virale, adul╚Ťii au de 25 de ori mai multe ╚Öanse s─â moar─â de varicel─â dec├ót copiii. ╚śi,  de╚Öi gripa poate fi devastatoare pentru sugari, copiii de v├órst─â obi╚Önuit─â o fac cu mai mult─â u╚Öurin╚Ť─â dec├ót adul╚Ťii, a mai spus Johnson. Ratele mortalit─â╚Ťii gripei sezoniere la adul╚Ťi sunt de 10 ori mai mari dec├ót rata ratelor de deces la copii.

├Änc─â nu se ╚Ötie cu siguran╚Ť─â c├ó╚Ťi copii au contractat noul coronavirus, ap─ârut ├«n Wuhan, China . Aceast─â incertitudine vine ╚Öi din faptul c─â mul╚Ťi copii cu simptome u╚Öoare probabil nu vor fi testa╚Ťi ╚Öi confirma╚Ťi cu acest virus. ╚śi asta deoarece copiii nu sunt mai pu╚Ťin susceptibili dec├ót adul╚Ťii s─â fie expu╚Öi la afec╚Ťiuni respiratorii. Cel mai probabil ace╚Ötia se contamineaz─â, ├«ns─â se recupereaz─â mai u╚Öor dec├ót p─ârin╚Ťii ╚Öi bunicii lor.Studiile de caz din Covid-19, publicate pe 6 februarie ├«n revista JAMA, au ar─âtat c─â cei care au necesitat internare au avut o v├órst─â medie de 56 de ani, iar mai mult de jum─âtate dintre pacien╚Ťi erau b─ârba╚Ťi.

 Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ├«nc─â ├«ncearc─â s─â g─âseasc─â un vaccin ├«mpotriva acestuia ╚Öi lucreaz─â la elaborarea unor tratamente care ar putea vindeca oamenii infecta╚Ťi. Cert este c─â cei de v├órst─â mic─â, dac─â ajung s─â se contamineze cu virusul se pot vindeca mai repede ca adul╚Ťii sau pot face forme mai u╚Öoare ale bolii.

Citește și:

Panic─â ├«n Cambodgia din cauza coronavirusului. Debarcarea pasagerilor de pe vasul Westerdam a fost suspendat─â de autorit─â╚Ťi

El s-a vindecat de coronavirus! Povestea inginerului din China care a invins virusul uciga╚Ö Aten╚Ťie, tratamentele false pentru coronavirus v─â pot ucide!

Coronavirus. Ce măsuri se iau în spitalele din România

oana zavoranu jpg
maria dragomiroiu
cub radu stefan banica png
cristina siscanu 1 jpeg
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg