Oaza de liniște din Siria: stațiunea turistică se află sub controlul lui Assad

20 august 2017
article img

Ascuns în siguranță de războiul sângeros din Siria care ține de șase ani, Latakia este un oraș-port la Marea Mediterană și oaza de liniște a bieților sirieni. Qardahah, orașul unde s-a născut dictatorul Bashar al-Assad, este la 35 de minute de mers cu mașina.

Nici nu ți-ai imagina dacă ai ateriza aici că, la câțiva kilometri  distanță, se duce unul dintre cele mai sângeroase războaie din ultimii 50 de ani. Latakia avea 400.000 de locuitori conform recensământului din 2004 și este al cincilea mare oraș al Siriei, după Aleppo, Damas, Homs și Hama. Se învecinează cu Tartus la sud, Hama în est și Idlib în nord.

article img

Latakia este o regiune populată de alauiți, o minoritate șiită din care face parte și Bashar al-Assad, care găzduiește și singura bază militară rusească de la Marea Mediterană.

article img

„Ne-am săturat de război”, le-a spus reporterilor CNN un sirian care lucrează la ambasada Siriei din Sudan. De foarte multe ori în timpul conflitului sângeros din Siria, armata lui Assad părea să cedeze. A fost întinsă de-a lungul unui front extrem de înhust și ar fi fost învinsă dacă Rusia nu ar fi intervenit în 2015 ca să-l susțină pe dictatorul sirian.

article img

Peste 400.000 de sirieni au fost uciși în timpul războiului, 5 miloane au părăsit țara iar alte 6 milioane de oameni au fost nevoiți să își abandoneze casele și să-și găsească alte locuințe în Siria. 

article img

În timpul celor două zile petrecute în Latakia, jurnaliștii de la CNN au spus că au văzut foarte mulți turiști libanezi. „Avem o groază de probleme pe cap, este foarte greu să trăiești în țara asta”, le-a spus reporterilor Fadi Tannous, un tânăr din 17 ani care locuiește în Latakia. 

Stațiunea turistică de la marginea de nord a orașului Latakia era plină de tineri care vorbeau fluent limba engleză, beau vodka și suc de portocale și fumau narghilea.