Peste 20 de militari indieni ucişi în încăierări cu militari chinezi, în prima confruntare sângeroasă din ultimii 45 de ani între India şi China

Ultima actualizare:

    Douăzeci de militari indieni au fost ucişi într-o confruntare cu armata chineză, în noaptea de luni spre marţi, la frontiera disputată din Ladakh, în nordul IndieiFoto twitter
Douăzeci de militari indieni au fost ucişi într-o confruntare cu armata chineză, în noaptea de luni spre marţi, la frontiera disputată din Ladakh, în nordul IndieiFoto twitter

Douăzeci de militari indieni au fost ucişi într-o confruntare cu armata chineză, în noaptea de luni spre marţi, la frontiera disputată din Ladakh, în nordul Indiei - prima ciocnire militară sângeroasă din ultimii 45 de ani între cei doi giganţi nucleari asiatici.

Armata indiană a anunţat mai întâi, marţi, moartea unui ofiţer şi a doi militari, evocând morţi ”de ambele părţi”. Marţi seara, ea a anunţat alţi 17 alţi ”răniţi grav pe câmpul de onoare” care au ”murit din cauza rănilor”.

China a evocat ”morţi şi răniţi”, însă fără să precizeze în care tabără. Ea acuză India de faptul că se face vinovată de acest incident.

Minitsrul indian de Externe i-a replicat, prin purtătorul de cuvânt Anurag Srivastava, atribuind vina confruntării Chinei, în urma ”unei tentative de a schimba în mod unilateral statu-quoul” frontierei.

Un militar indian rănit în regiune a declarat pentru AFP că nu au existat schimburi de tiruri de armă.

”Nicio armă de foc nu a fost folosită. Au existat violenţe corp la corp”, a declarat această sursă sub protecţia anonimatului.

Trupe aparţinând celor două puteri nucleare s-au angajat de la începutul lui mai în confruntări tensionate de-a lungul frontierei comune, în principal în Ladakh, şi au trimis mii de militari întăriri - o criză pe care părţile susţin că vor să o soluţioneze, cu toate acestea, pe cale diplomatică.

”India şi China şi-au exprimat ambele voinţa unei calmări, iar noi susţinem osoluţie paşnică”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat în urma acestor încăierări.

În urma unor negocieri între generali din ambele armate, în urmă cu zece zile, un proces de dezangajare militară a fost lansat în anumite zone disputate ale regiunii, la înaltă altitudine, în Ladakh.

”În acest proces de dezescaladare, aflat în curs în Valea Galwan, o confruntare violentă a avut loc noaptea trecută şi s-a soldat cu victime de ambele părţi”, declara marţi un purtător de cuvânt al armatei indiene.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a acuzat, la rândul său, trupe indiene de faptul că au ”trecut frontiera în două rânduri, după care au comis activităţi ilegale, au provocat şi atacat militari chinezi, iar rezultatul a fost o gravă confruntare fizică”, potrivit news.ro.

Ultima altercaţie sângeroasă între militari indieni şi chinezi a avut loc în 1975, când patru militari indieni au fost ucişi în Arunachal Pradesh (est). Niciun glonţ nu a fost tras la frontiera indiano-chineză de atunci.

Gradaţi de rang înalt din ambele tabere negociază la faţa locului pentru a dezamorsa situaţia, a anunţat armata indiană.

La New York, o purtătoare de cuvânt a ONU a exprimat îngrijorarea Organizaţiei.

”Îndemnăm cele două părţi să dea dovadă de un maximum de reţinere”, a declarat presei Eri Kaneko, care a salutat o angajare între cele două ţări în vederea calmării situaţiei.

La începutul lui mai, încăierări cu pumnii, pietre şi bastoane au avut loc între militari din cele două ţări în regiunea Sikkim, în estul Indiei, soldate cu mai mulţi răniţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net