Primul român care moare în războiul dintre Israel și Hamas. Este vorba despre un soldat

Ultima actualizare:

Ministerul de Externe anunță că un cetățea român a murit într-unul din atacurile grupării teroriste Hamas asupra Israelului. Este vorba despre un soldat care activa în armata israeliană și care avea dublă cetățenie, română și israeliană. Aproximativ 200.000 de români trăiesc în Israel. 

Razboi in Israel Hamas Fasia Gaza FOTO Profimedia (3) jpg

În urma atacurilor cu rachete ale grupării Hamas de sâmbătă, 7 octombrie, din sudul Israelului, au fost raportaţi cel puţin 700 de morţi şi 2.000 de răniţi. Teroriștii au lansat în două zile 5000 de rachete asupra țării, au ucis civili și au luat ostatici. Nu se știe cu exactitate câți civili au fost luați cu forța și i-au duși în Fâșia Gaza. Se vorbește de aproximativ 100, printre aceștia fiind și cetățeni străini.

Deeply saddened by the loss of a dual 🇮🇱-🇷🇴 citizen serving in the @IDF. Our heartfelt condolences go out to the family of the victim. We stand in solidarity with Israel during this difficult times. 🇷🇴 firmly condemns the ongoing attacks on the 🇮🇱 population. @IsraelMFA

— MFA Romania (@MAERomania) October 9, 2023

„Profund întristați de pierderea unui cetățean cu dublă cetățenie care deservește în armata israeliană. Sincere condoleanțe familiei victimei. Suntem solidari cu Israelul în aceste vremuri dificile. România condamnă ferm atacurile în curs asupra populației Israelului”, a transmis MAE.

Sute de români, aduși în țară în ultimele ore

Sute de cetățeni români, în vacanță sau aflați în pelerinaj în Țara Sântă au fost prinși în războiul dintre Hamas și Israel început peste noapte. Încă de duminică dimineața pe aeropotul Otopeni au început să aterizeze aeronavele care i-au adus în țară pe conaționali. HNumai pelerini erau în jur de 900, iar reprezentanții BOR au declarat că aceștia, în mare majoritate au fost aduși în țară. 

Situația românilor din Gaza 

O situație complicată este în privința românilor care se află în Fâșia Gaza. Autoritățile au comunicat că acolo trăiesc aproximatic 350 de români și dintre aceștia 100 au cerut să fie repatriați.   

"Avem o situație a românilor din Fâșia Gaza, situația e extrem de complicată, suntem în contact cu o parte din ei, avem situația celor care doresc și au solicitat evacuare si repatriere, suntem in dialog cu autoritățile israeliene, dar si cu cele din țările vecine. Solicitarea de evacuare o avem de la 100 de persoane. În jur de 350 de români sunt în Fâșia Gaza, dar nu toți au solicitat evacuarea", a precizat  ministrului de Externe Luminiţa Odobescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net