Primul român vaccinat împotriva Covid-19 este medic rezident în Marea Britanie. Cum se simte acum


  Medicul român lucrează într-un spital din Birminghamfoto: arhiva proprie
Medicul român lucrează într-un spital din Birminghamfoto: arhiva proprie

Un medic rezident în Marea Britanie, de 26 de ani, care lucrează cu pacienţi infectaţi cu Covid-19, este primul român vaccinat împotriva noului coronavirus. Medicul a răspuns pe un forum la câteva întrebări legate de vaccinul Pfizer.

Ce reacţii alergice sunt, cum se simte, cât de mult va fi protejat, cât a durat procedura - iată câteva dintre întrebările la care a răspuns primul român vaccinat împotriva Covid-19, în cadrul campaniei de imunizare din Marea Britanie.

„Salut! Sunt medic rezident in UK (Birmingham) şi tocmai am primit prima doză de vaccin anti-COVID (kit-ul Pfizer)”, a postat medicul de 26 de ani pe Reddit Romania, potrivit Adevărul. Este posibil ca acesta să fie primul român care este vaccinat cu vaccinul Pfizer.

Medicul şi-a manifestat disponibilitatea de a răspunde întrebărilor internauţilor despre vaccin. Postarea a avut nu mai puţin de 400 de comentarii.

Iată cele mai importante răspunsuri:    

 • Ce reacții adverse provoacă vaccinul

„Cea mai gravă reacţie alergică este şocul anafilactic, nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic la acest vaccin şi este destul de puţin probabil sa apară efecte adverse atât de serioase, având în vedere natura vaccinului. Acestea fiind zise, au fost 4 cazuri in rândul staff-ului medical de reacţii moderat severe (reacţii anafilactoide), însă aceste persoane erau cunoscute să fi avut reacţii alergice la vaccinuri în trecut. De exemplu, în cazul astmului (şi eu am astm) o formă gravă ar însemna multiple spitalizări pentru episoade grave, şederi în spital la terapie intensivă datorate astmului etc. Eu sunt o persoană cu atopie (multiple alergii la mai multe lucruri, printre care şi ambrozie) şi nu am avut niciun fel de reacţie alergică sau înrăutăţire a alergiilor pe care le am”.    

 • Mai ai voie să consumi alcool?  

”Nu mi s-a spus nimic legat de consumul de alcool.”    

 • A durut vaccinarea la nivel local?

”Au trecut cam 36 de ore de când m-am vaccinat. Am numai o ușoară durere locală în umăr unde mi s-a făcut injecţia.”

 • Cât este estimată perioada de protecție post-vaccin?  

”Răspunsul oficial Pfizer este minimum 6 luni, însă realitatea este că este dificil să estimezi cât timp un pacient vaccinat cu kit-ul Pfizer va ramâne imun. Există posibilitatea să trebuiască alte doze de rapel (încă altă doză pe lângă a doua care urmează) pentru a menține imunitatea. Există, de asemenea, dovezi promiţătoare că vaccinul antrenează anumite celule implicate în sistemul imunitar care au memorie, lucru care ar putea duce la imunitate de lungă durată.”

Citește mai multe răspunsuri oferite de medicul român pe Adevarul.ro.

cub toma caragiu png
Nella Pignatelli webp
FotoJet jpg
mihai bendeac jpg
Cutremur la granița Turciei cu Siria 6 februarie 2023 Foto AFP
Cutremur la granita Turciei cu Siria 6 februarie 2023 Foto Epa Efe
Nuanţele metalice de ruj jpeg
horoscop bani jpg
image
image
image
image
image
image
Cutremur la granita Turciei cu Siria 6 februarie 2023 Foto Epa Efe
FotoJet jpg
Nella Pignatelli webp
cub toma caragiu png
calendar ortodox 2021 6 februarie sfintii cuviosi varsanufie cel mare si ioan profetul doxologia jpeg
Cutremur la granița Turciei cu Siria 6 februarie 2023 Foto AFP