Regina Elisabeta a II-a și Papa Francisc, mesaje puternice de Crăciun, pe fondul pandemiei: "Nu sunteți singuri'
Mai mult de 25 de milioane de cazuri de contaminare cu Covid-19 au fost înregistrate în Europa, unde noua tulpină britanică de coronavirus nelinişteşte din ce în ce mai mult, în timp ce vaccinarea trebuie să înceapă duminică în UE, scrie AFP. Pandemia și efectele ei s-au regăsit și în mesajele de Crăciun ale celor mai influente persoane de pe glob, Regina Elisabeta a II-a și Papa Francisc.
Cele 52 de ţări din regiune, care se întinde la est până în Azerbaidjan şi Rusia, constituie zona cea mai afectată, în faţa Statelor Unite / Canada (19.188.172 cazuri), America Latină / Caraibe (15.024.469 cazuri) şi Asia (13.617.004), potrivit unei numărători realizate vineri de AFP și citată de News.ro.
Regiunea Europei a fost prima care a depăşit pragul de o jumătate de milion de morţi pe 17 decembrie.
"În timpul acestui an teribil, am văzut sacrificiile făcute de atâţia oameni pentru a proteja şi a menţine viaţa. Nu trebuie să irosim aceste sacrificii", a declarat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Vaccinurile oferă soluţia pentru a ieşi în sfârşit din această tragedie. Dar va fi nevoie de timp pentru ca lumea întreagă să fie vaccinată".
Mesajul Papei Francisc de Crăciun. Ce a spus Suveranul Pontif despre pandemie
Papa Francisc a insistat vineri, în mesajul său tradiţional de Crăciun, asupra ”nevoii de fraternitate” în această periadă de pandemie şi a pledat cu forţă ca vaccinurile împotriva Covid-19 să fie ”accesibile tuturor”. Afirmând că sănătatea este o chestiune internaţională, liderul de la Vatican a criticat aşa-zisul „naţionalism al vaccinurilor”, care, potrivit temerilor exprimate de reprezentanţii ONU, ar putea să agraveze pandemia de coronavirus dacă ţările sărace vor fi ultimele state care vor primi vaccinuri anti-COVID-19.„Fie ca Fiului Domnului să reînnoiască în politicieni şi în liderii de guverne acel spirit al cooperării internaţionale, începând cu îngrijirile medicale, pentru a ne asigura că toţi oamenii vor avea acces la vaccinuri şi tratament. În faţa unei provocări care nu cunoaşte graniţe, nu putem să ridicăm ziduri. Suntem cu toţii în aceeaşi barcă”, a spus Papa Francisc în mesajul de Crăciun.
Pope Francis celebrated a low-key Christmas Eve Mass made somber by the coronavirus pandemic https://t.co/wN44R13hZI pic.twitter.com/n7l8wYV3Vy — Reuters (@Reuters) December 25, 2020
Pope Francis celebrated a low-key Christmas Eve Mass made somber by the coronavirus pandemic https://t.co/wN44R13hZI pic.twitter.com/n7l8wYV3Vy
— Reuters (@Reuters) December 25, 2020
În Marea Britanie, epidemia accelerează cel mai mult
Marea Britanie, unde a fost depistată noua tulpină de Sars-Cov-2, este ţara în care epidemia accelerează cel mai mult (+61%), fiind printre cele care au înregistrat mai mult de 1.000 de cazuri zilnic în ultimele şapte zile. Un studiu publicat joi, dar care nu a apărut într-o revistă ştiinţifică, a confirmat că această nouă tulpină de virus este între "50% - 74%" mai contagioasă decât tulpinile care circulă. Potrivit cercetătorilor de la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), la originea studiului, dacă nu vor fi luate măsuri mai restrictive, "numărul internărilor şi al morţilor din cauza Covid-19 va atinge un nivel mai ridicat în 2021 decât cele observate în 2020". În schimb, până acum, "nimic nu arată" că noua tulpină de coronavirus identificată în Africa de Sud este mai periculoasă sau mai contagioasă decât cea britanică, a asigurat ministrul sud-african al Sănătăţii Zwelini Mkhize.
Mesajul reginei Elizabeth a II-a: "Nu sunteți singuri"
În alocuţiunea de Crăciun, regina Elizabeth a II-a a insuflat speranţă, prezentă "chiar şi în nopţile cele mai sumbre", britanicilor grav afectaţi de pandemie. „Pentru mulţi oameni, acest an este marcat de tristeţe: unii plâng pierderea unei fiinţe dragi, a unor prieteni, iar familia le lipseşte altora, în timp ce şi-ar dori de Crăciun doar o simplă îmbrăţişare sau o strângere de mâini”, a spus regina Marii Britanii, în vârstă de 94 de ani. „Dacă vă număraţi printre ei, să ştiţi că nu sunteţi singuri. Vă asigur că sunteţi prezenţi în gândurile mele şi în rugăciunile mele”, a adăugat suverana britanică.
Campania de vaccinare debutează duminică în UE
În timp ce campania de vaccinare trebuie să debuteze duminică în Uniunea Europeană, Italia, Austria şi Irlanda au impus lockdown de sărbători. Cea mai îndoliată ţară din Europa (70.000 de morţi), Italia va fi sub restricţii până la 6 ianuarie, cu deplasări limitate. Al treilea lockdown a fost impus şi în Irlanda şi Austria, chiar dacă au fost deschise mai mult de 400 de staţiuni de ski. Vineri, Danemarca a închis magazinele neesenţiale şi noi restricţii au intrat în vigoare în Québec, cu telemuncă obligatorie şi închiderea magazinelor neesenţiale până la 11 ianuarie. În America Latină, trei ţări, Mexic, Chile şi Costa Rica, au început campania de vaccinare după recepţia primelor doze de la Pfizer/ BioNTech. Argentina, a doua ţară, după Belarus, care a omologat vaccinul rus Sputnik V, a primit 300.000 de doze şi ar trebui să înceapă campania de imunizare săptămâna viitoare. Această maladie a făcut 1.743.187 de morţi şi a contaminat mai mult de 80 de milioane de persoane în lume de când biroul OMS din China a anunţat apariţia sa acum un an, potrivit unui bilanţ stabilit vineri de AFP.
Citește și: