S-a stins o legendă! Viaţa fabuloasă a lui Ron Galella, zis și «Nașul paparazzi»

Ron Galella, care a scris istorie, dând naștere fenomenului numit „cultura paparazzi”, a murit la 91 de ani, pe 30 aprilie, cauza fiind insuficiență cardiacă congestivă. Întreaga carieră a fotografului întruchipează toate caracteristicile care definesc un paparazzi: determinare, răbdare și perseverență. Rezultatele au fost pe măsură. A dat naștere unui fenomen, fără de care nu am putea să concepem presa așa cum o știm azi.

Ron Galella, supranumit și „Nașul paparazzi”. Sursa foto: wikipedia.org
Ron Galella, supranumit și „Nașul paparazzi”. Sursa foto: wikipedia.org

Ron Galella a fost numit în fel și chip. De la „nemernic” și „hărțuitor” până la „Paparazzo Extraordinaire” sau „Nașul culturii paparazzi”. Și-a început cariera pe vremea când fiecare cadru conta, instantaneele fiind surprinse pe film, și nu pe medii digitale, care oferă o capacitate aproape nelimitată de stocare.

Liz Taylor: „Îmi vine să îl omor!”

Determinarea și obsesia pentru a obține cadre perfecte cu vedete i-au adus critici dure, procese și chiar dinți lipsă. Până și Elizabeth Taylor, recunoscută pentru firea ei calmă, a răbufnit: „Îmi vine să îl omor pe Ron Galella”.

El a știut mai bine, rezultatele i-au fost recunoscute la nivel mondial, fotografiile sale ajungând să fie expuse în galerii de artă. Până și controversatul artist american Andy Warhol s-a declarat îndrăgostit de operele lui Ron, pe care îl considera fotograful său preferat.

Andy Warhol îl considera fotograful său preferat
Andy Warhol îl considera fotograful său preferat

Este „ghinionul” multor fotografi de presă talentați. Subiectul surprins, mai ales în ipostaze mai puțin oficiale, ajunge să înjure fotoreporterul pentru că e luat prin surprindere, apoi, după ani, e fascinat și îi mulțumește pentru poze.

S-a născut în 1931

Ron Galella s-a născut în New York, pe 10 ianuarie 1931 și  murit pe 30 aprilie 2022, în locuința sa din Montville, New Jersey.

Cauza morții a fost insuficiență cardiacă congestivă”, a declarat Geoffrey Crost, reprezentantul familiei, pentru publicația americană New York Times.

Obsedat de Jackie Kennedy

În anii 60, pentru că fotografia superstarurile fără acord, în momente neașteptate, ajunsese să fie scuipat și înjurat de vedete sau alergat de agenții de pază.

Puține vedete internaționale au scăpat nefotografiate de Ron. Cel mai cunoscut caz din istoria sa rămâne Jackie Kennedy Onassis, văduva fostului președinte american John F. Kennedy, pentru care dezvoltase o obsesie.

Jackie Kennedy și Aristotel Onassis
Jackie Kennedy și Aristotel Onassis

Transformată într-o veritabilă țintă a celebrului paparazzi, Jackie, măritată între timp cu afaceristul grec Aristotel Onassis a obținut un ordin judecătoresc, care îi limita accesul lui Ron în apropierea ei.

Amenda de 120.000 de dolari

De patru ori a încălcat Galella respectiva hotărâre, ajungând să riște închisoarea. A primit o amendă de 120.000 de dolari, însă, a ajuns să medieze plata unei sancțiuni de 10.000 de dolari și a renunțat să o mai fotografieze pe fosta Primă Doamnă a SUA și pe copiii acesteia.

Marlon Brando l-a lăsat fără dinți

În 1973, actorul Marlon Brando, interpretul celebrului personaj Don Vito Corleone din superproducția „Nașul”, l-a pocnit pe Galella într-un asemenea hal încât l-a lăsat fără cinci dinți.

Marlon Brando în tinerețe
Marlon Brando în tinerețe

A urmat un proces câștigat de paparazzi, care de fiecare dată când îl urmărea pe Marlon Brando purta o cască de protecție.

Operă publicată de cele mai mari publicații

Fotografiile realizate pe parcursul unei cariere monumentale, majoritatea alb-negru, sunt considerate veritabile opere de artă. Instantaneele sale au ajuns în publicații precum Time, Harper's Bazaar, Vogue, Vanity Fair, People, Rolling Stone, The New Yorker, The New York Times sau Life.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net